Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ο Γενναίος Ιππότης και η χαμογελαστή Βασίλισσα κείμενο: Μάκης Τσίτας εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης εκδόσεις Καλέντης



Ο Γενναίος Ιππότης 
και η χαμογελαστή Βασίλισσα

κείμενο: Μάκης Τσίτας

εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης

εκδόσεις Καλέντης


Με έναν απλό μα γοητευτικό τρόπο συντελείται η μεταμόρφωση της «βασίλισσας» του παραμυθιού κι έτσι γίνεται πιο όμορφος ο παιδικός κόσμος, που όλα τα βλέπει με τα δικά του μάτια και μπορεί να μεταλλάσσει την πραγματικότητα σε θαυμαστό τοπίο.

Ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Μάκης Τσίτας στο νέο του βιβλίο την παιδική λογοτεχνία αναδεικνύει τις δυνατότητες αυτού του συχνά παρεξηγημένου είδους· δεν αρκείται σε μια απλοποίηση του αληθινού κόσμου προκειμένου να καταστεί εύληπτος στην παιδική αθωότητα αλλά προτείνει μια θέαση της πραγματικότητας, που από τη μια απομυθοποιεί τις «ευκολίες» των παραμυθιών δείχνοντας τις αληθινές διαστάσεις του κόσμου μας και από την άλλη προκαλεί τον γόνιμο προβληματισμό του παιδιού για τις ουσιαστικές αξίες της ζωής. Έτσι, στην ιστορία αυτή,  μια βασίλισσα θα μπορούσε να ζει δίπλα στο παιδί  με τη μορφή της γιαγιάς του, αλλά και το ίδιο να είναι (γιατί όχι;) ο ιππότης-προστάτης της. Υπέροχη μεταποίηση του παραμυθιού!

Έχει ήδη δείξει ο συγγραφέας την ικανότητά του να δημιουργεί αξιανάγνωστες ιστορίες για τα παιδιά, εδώ όμως, έχει φτιάξει ένα διαμαντάκι. Μια εξαιρετική ιστορία σε μια έκδοση κόσμημα των εκδόσεων Καλέντη, με πλούσια εικονογράφηση από τον Κώστα Θεοχάρη, που δένει απολύτως με το κείμενο.
Διώνη Δημητριάδου 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου