Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Είναι παντού το ποίημα 12 ποιητές του 20ού αιώνα - μια επιλογή Ανθολόγηση: Στρατής Πασχάλης Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Είναι παντού το ποίημα

12 ποιητές του 20ού αιώνα

 Μια επιλογή

Ανθολόγηση: Στρατής Πασχάλης

Εκδόσεις Μεταίχμιο




 

Ο ποιητής και μεταφραστής Στρατής Πασχάλης ανθολογεί δώδεκα Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, επιλέγοντας σημαντικά ποιήματα. Ανθολογούνται οι ποιητές;

Κ.Π. Καβάφης

Κωστής Παλαμάς

Άγγελος Σικελιανός

Κώστας Καρυωτάκης

Ναπολέων Λαπαθιώτης

Κώστας Βάρναλης

Μαρία Πολυδούρη

Γιώργος Σεφέρης

Οδυσσέας Ελύτης

Γιάννης Ρίτσος

Ανδρέας Εμπειρίκος

Νίκος Εγγονόπουλος

 

Στην πολύ προσεγμένη έκδοση παρατίθεται προλογικό κείμενο του ανθολόγου με τον τίτλο: «Η ποίηση και το ποίημα» καθώς και βιβλιογραφικό σημείωμα στο τέλος.

 

Ο ανθολόγος επιλέγει να μιλήσει για το ποίημα και όχι για την ποίηση, επισημαίνοντας:

Πολλοί έγραψαν ποίηση. λίγοι έγραψαν ποιήματα, γερά και ξεκάθαρα, που να καρφώνονται στη μνήμη και να μας καλούν στον γοητευτικό τους κόσμο, κόσμο συμπυκνωμένης γλωσσικής ενέργειας, αντίστοιχο σε κύρος και στερεότητα μ’ ένα διήγημα, ένα μυθιστόρημα, ένα δράμα.

Ακολουθεί στη διάκριση αυτή ανάμεσα στην ποίηση και το ποίημα τον κανόνα του Σολωμού, όταν στους Στοχασμούς του θα διαχωρίσει τη φύση της Ιδέας, που αφορά την ποίηση, από το φυτό που βλασταίνει ως απόρροια της σύλληψης του νου, δηλαδή του Νοήματος, που αφορά το ποίημα. Κάτω από αυτό το πρίσμα, το ποίημα είναι που υπηρετεί την Τέχνη, ολοκληρώνοντας την αρχική ιδέα, προσφέροντας την απαραίτητη μορφή για να λειτουργήσει ως επιτελεσμένη δημιουργία. Και κάτω από αυτή τη λογική επιλέχθηκαν τα 205 ποιήματα, ώστε να πληρούν την παραπάνω παράμετρο που τα καθιστά διακριτές παρουσίες εν μέσω του ποιητικού κόσμου.

Αυτή η πρωτότυπη οπτική, κάτω από την οποία επιλέχθηκαν τα ποιήματα (και όχι μόνον οι ποιητές ως κριτήριο), αποτελεί μια πρόταση για ανανέωση των κριτηρίων στη βάση των οποίων δημιουργούνται οι ανθολογίες. Έτσι, πέρα από μία συγκέντρωση σε ένα τόμο σημαντικών ποιημάτων από ποιητές του 20ου αιώνα, η ανθολογία του Στρατή Πασχάλη συντελεί και στην ανανέωση του τρόπου που εισχωρεί ο αναγνώστης στο ποιητικό τοπίο, εστιάζοντας στο ποίημα ως οντότητα διακριτή και πλήρη.

 

Διώνη Δημητριάδου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου