Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

νέες κυκλοφορίες Γεωργία Σάνδη Η ΜΙΚΡΗ ΦΑΝΤΕΤ εκδόσεις Στίξις

 



νέες κυκλοφορίες

 

Γεωργία Σάνδη

 Η ΜΙΚΡΗ ΦΑΝΤΕΤ

μετάφραση: Ελένη Γύζη

 εκδόσεις Στίξις



 


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Στίξις, στην κατηγορία Νεανική Λογοτεχνία, το βιβλίο της Γεωργίας Σάνδη, Η μικρή Φαντέτ, σε μετάφραση Ελένης Γύζη. Η Γεωργία Σάνδη ήταν μία συγγραφέας που μαχόταν για τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου κι ανέπτυσσε ριζοσπαστική δράση στην πολιτική. Πίστευε πως η γνώση οδηγεί στην ελευθερία και θεωρούσε το συναίσθημα πνευματικό οδηγό στη ζωή. Δεν είναι τυχαία τα λόγια του Victor Hugo στην κηδεία της: «Κλαίω μια νεκρή, χαιρετώ μια αθάνατη».

Η μικρή Φαντέτ είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε νέους και παιδιά. Γράφτηκε το 1849, με ηρωίδα ένα μικρό κορίτσι που έχει να αναμετρηθεί με τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες της εποχής, τον χλευασμό των ανθρώπων γύρω της και την δεισιδαιμονία. Η George Sand με μοναδικό τρόπο αναδεικνύει έναν χαρακτήρα γεμάτο δυναμισμό, προνοητικότητα και σοφία. Δίνει μαθήματα ζωής με τον απλό τρόπο γραφής της στο περιβάλλον της υπαίθρου και για πρώτη φορά γνωρίζει στους αναγνώστες τη δύναμη που έχει η ανθρώπινη επαφή και η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη, όπως κι αν την αποκαλεί ο καθένας.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο:

«Δεν υπάρχει άσχημο μέρος, Λαντρύ, για εκείνους που γνωρίζουν την αξία και τη γλυκύτητα σε όλα τα πράγματα που δημιούργησε ο Θεός. Εγώ, γνωρίζω, χωρίς να είμαι μάγισσα, σε τι χρησιμεύουν και τα μικρότερα χορταράκια που ποδοπατάς. Κι όταν γνωρίζω τη χρησιμότητά τους, τα κοιτάζω και δεν περιφρονώ ούτε τη μυρωδιά ούτε την όψη τους. Σου τα λέω όλα αυτά, Λαντρύ, για να σε μάθω τώρα κάτι άλλο που έχει σχέση τόσο με τις αθώες ψυχές όσο και με τα λουλούδια των κήπων και τα άγρια βάτα των λατομείων. Συχνά περιφρονούμε ό,τι δεν φαίνεται όμορφο και καλό, κι έτσι στερούμαστε ό,τι μας ωφελεί και μας λυτρώνει.»

 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου