Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

ΜΕ ΕΚΤΕΝΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΜΑΡΚΟ ΜΕΣΚΟ το νέο διπλό τεύχος(17/18) του περιοδικού "Το Κοράλλι"



ΜΕ ΕΚΤΕΝΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΜΑΡΚΟ ΜΕΣΚΟ


 το νέο διπλό (17/ 18) τεύχος του περιοδικού «Το Κοράλλι». Στο αφιέρωμα, που περιλαμβάνει ανέκδοτα ποιήματα του Μάρκου Μέσκου και μια αξιοπρόσεκτη συζήτησή του με την Δήμητρα Μήττα, γράφουν η Διώνη Δημητριάδου, η Κατερίνα Κούσουλα, η Χρυσούλα Σπυρέλη, η Σταυρούλα Τσούπρου, η Μαρία Πολίτου, η Έλενα Πολυγένη, ο Δημήτρης Καραμβάλης, ο Μιχάλης Πάτσης, ο Κώστας Ριζάκης και ο Κώστας Χατζηαντωνίου.
Το τεύχος συμπεριλαμβάνει, όπως πάντα, αξιοσημείωτες συνεργασίες: μεταφράσεις, πρωτότυπη ύλη σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών και σημαντικά κριτικά κείμενα για βιβλία και συγγραφείς που ξεχωρίζουν:
Ποιήματα της Βισουάβα Συμπόρσκα (μετάφραση του Γιάννη Σουλιώτη), της Άλντα Μερίνι (μετάφραση της Έλσας Κορνέτη), του Τάσου Πορφύρη, της Κλεοπάτρας Λυμπέρη, του Θοδωρή Σαμαρά, του Αλέξανδρου Αηδώνη, του Νίκου Δόικου, της Δήμητρας Κουβάτα, του Κωνσταντίνου Κομιανού και του Τάσου Πλαστήρα.
Διηγήματα της Αγκοτά Κριστόφ (μετάφραση του Φοίβου Πιομπίνου), της Μαρίας Κουγιουμτζή, του Παναγιώτη Γούτα, της Μαγδαληνής Θωμά, του Αλέξανδρου Κουταμάνη, του Νίκου Μπακιού και του Κωνσταντίνου Μεϊντάνη.
Στον «Κόσμο των Ιδεών» δημοσιεύονται δοκίμια του Περικλή Τσελίκη (για τα «Τοπία του Τίποτα» του Αντώνη Φωστιέρη και την Προσωκρατική Φιλοσοφία), του Θ. Σαρηγκιόλη (για τον Τίτο Πατρίκιο και τις «Μέσα επιφάνειες των αυθεντικών πραγμάτων»), της Άννας Πατσώνη (για την μουσική και τους μουσικούς στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη), του Θεοδόση Πυλαρινού για την ποίηση του Στέλιου Μαφρέδα, του Ανδρέα Καρακόκκινου για την ποίηση της Φροσούλας Κολοσιάτου, του Σπύρου Γεωργίου (για τον Χρήστο Αγγελομάτη) και της Άννας Αφεντουλίδου (για την ποίηση της Έφης Καλογεροπούλου).
Στις Σελίδες Κριτικής, η Ντία Αριστοδήμου γράφει για την ποιητική συλλογή του Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Ηλίου και Σελήνης άλως», η Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου για την ποιητική συλλογή της Πολύνας Γ. Μπανά «Η καταφανής εξωστρέφεια των φωνηέντων», ο Στέλιος Μαφρέδας για την ποιητική συλλογή της Εύας Μοδινού «Η ηλικία της πέτρας», ο Χρίστος Παπαγεωργίου για το μυθιστόρημα της Μαρίας Γαβαλά «Κόκκινος σταυρός», η Ελένη Λιντζαροπούλου για τη συλλογή διηγημάτων του Ι.Κ. Τσέγκου «Η Ριρή», ο Γιώργος Ρούσκας για το μυθιστόρημα των Παναγιώτη Βούρου και Χρήστου Κόντη «Ο κόσμος του Κοσμάκη» κι ο Δημήτρης Μπαλτάς για το βιβλίο της Ευαγγελίας Δαμουλή- Φίλια «Μεθώντας μ’ ένα κρασί αγιονορίτικο. Η εμπειρία του ταξιδιού στο Άγιο Όρος στην ελληνική λογοτεχνία».
Στη νέα στήλη Μορφές του νέου ελληνισμού, ο Κώστας Ασημακόπουλος θυμάται την Έλλη Λαμπρίδη ενώ στον χώρο των κοινωνικών επιστημών ο Γιώργος Τσούτσος γράφει Σκέψεις για τον μαρξισμό σήμερα, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ. Τέλος, στην τακτική θεατρική στήλη η Κατερίνα Θεοδωράτου γράφει για την παράσταση της θεατρικής ομάδας της ΟΤΟΕ «Οι γάμοι των μικροαστών».
Το εξώφυλλο και συνολικά το τεύχος κοσμείται από έργα του ζωγράφου Χρήστου Γαρουφαλή, του οποίου δημοσιεύεται μια διαφωτιστική συζήτηση με τον Γιώργο Γκέλμπεση για το έργο του και την σημερινή εικαστική πραγματικότητα γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου