Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Αλεξάνδρεια από τον Καβάφη στον Μ. Αλέξανδρο Ιστορία και Αρχιτεκτονική Δυο ελληνικά τετράγωνα του Νικόλα Σφήκα με τη συμβολή της Μαργαρίτας Σάκκα-Θηβαίου



Αλεξάνδρεια

από τον Καβάφη στον Μ. Αλέξανδρο

Ιστορία και Αρχιτεκτονική

Δυο ελληνικά τετράγωνα

του Νικόλα Σφήκα

με τη συμβολή της Μαργαρίτας Σάκκα-Θηβαίου
ΑΩ εκδόσεις





Ένα βιβλίο που ερευνώντας το τοπίο της Αλεξάνδρειας ανατρέχει στο ιστορικό της παρελθόν συνδέοντας μεταξύ τους όλους τους σταθμούς της ζωής της, που συντέλεσαν στο θαυμαστό αποτέλεσμα. Μιλά για τα κτήρια και τα μέγαρα της πόλης αλλά και για τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν και τους έδωσαν  πνοή και διαχρονική ζωή. Τα δύο ελληνικά τετράγωνα, στα οποία αναφέρεται ο υπότιτλος του  βιβλίου είναι το Quartier Grec και αυτό των Σχολείων της Ελληνικής κοινότητας στο Σάτμπυ. 



Ο Νικόλας Σφήκας, ζωγράφος, χαράκτης, ιστορικός, αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου, μουσειολόγος, προσέγγισε το θέμα του με γνώση και ευαισθησία. Κύριο αντικείμενό του αποτέλεσε η ιστορία της ελληνικής Αλεξάνδρειας, η αρχιτεκτονική της, καθώς και η οικονομική δραστηριότητα των δύο λιμανιών της. 



Αφετηρία είναι ο 7ος αιώνας π.Χ. και τέλος το πέρας της τέταρτης ελληνικής περιόδου, το 1938, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Καβάφη – άλλωστε ο λιτός αλλά περιεκτικός νοήματος τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στους δύο κύριους σταθμούς που διαμορφώνουν την εικόνα της ελληνικής Αλεξάνδρειας.




Τα κείμενα του βιβλίου εμπλουτίζονται με 170 φωτογραφίες (ανάμεσά τους φωτογραφίες από τα αρχοντικά του Quartier Grec, της Πηνελόπης Δέλτα, του Σαλβάγου και τα Σχολεία του Σάτμπυ), δέκα χάρτες (ένθετος ο χάρτης του αστρονόμου Αλ-Φάλακι με την Αλεξάνδρεια και τα προάστιά της από το 1866, και σε ένθετο διπλής όψης τα ρυμοτομικά σχέδια του Quartier Grec και των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας), καθώς και με γκραβούρες του 18ου και 19ου αιώνα. 



Οι δέκα σελίδες επιλεκτικής βιβλιογραφίας, στο τέλος του βιβλίου, αναδεικνύουν το μέγεθος αλλά και την εγκυρότητα του πονήματος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ΠΟΛΗ

 Η πολεοδομική χάραξη

 Η οικοδόμηση

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ

ΑΛ-ΝΑΧΝΤΑ

Ο Μωχάμεντ Άλη

Αιγυπτιώτες και Αιγύπτιοι

Οι Αιγυπτιώτες της Αλεξάνδρειας

Η πόλη της Αλεξάνδρειας

Η αρχιτεκτονική της Αλεξάνδρειας

Υλικά δομής

Ρυθμοί

Κατασκευαστικά έργα Ελλήνων

Το Quartier Grec

Από τα κτήρια των ξένων στο Quartier Grec

Ιδρύματα Σάτμπυ – Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας

Χρονικό

Ο Σχεδιασμός

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Τα αρχοντικά του Quartier Grec

Τα Σχολεία

Mahmoud Bey (Al-falaki), Χάρτης της Αλεξάνδρειας με τις αρχαιότητες και τα προάστιά της

ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ QUARTIER GREC

ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΣΑΤΜΠΥ



Στο σύνολό της μια έκδοση αξιοθαύμαστη (από τις εκδόσεις ΑΩ με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου ΕΚΚ) που εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για την ιστορία της Αλεξάνδρειας, για τη δραστηριότητα και τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας στη ζωή της περίφημης πόλης.
Οι Αιγυπτιώτες όπου γης, έχουμε μέσα στην καρδιά μας φυλαγμένο ένα ξεχωριστό κομμάτι γεμάτο μυστικά, έννοιες και αρχές που σμίλευσε ο χρόνος και οι ατέρμονες αναμνήσεις! Αυτό το κομμάτι ανήκει στην Αλεξάνδρεια, τη μητρόπολη του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, που άσχετα με το πού ζούμε ή ζήσαμε στην Αίγυπτο αποτελεί το σημείο αναφοράς της σύγχρονης παρουσίας μας στη χώρα που η μοίρα θέλησε να μας δέσει για πάντα!  (Χρήστος Καβαλής - Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Διώνη Δημητριάδου








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου