Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Νέες κυκλοφορίες - Σπύρος Λάμπρου Προαύλια εκδόσεις Ιωλκός

 

Σπύρος Λάμπρου

Προαύλια

εκδόσεις Ιωλκός

 

 


Σε μια εξαιρετική σε ποιότητα έκδοση κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα πολύ ιδιαίτερο λεύκωμα, που αφορά στα μουσεία. Ιδιαίτερο γιατί ο δημιουργός του, Σπύρος Λάμπρου, δεν έμεινε στο σύνηθες, δηλαδή στην αποτύπωση των εκθεμάτων, που αιχμαλωτίζουν την προσοχή των επισκεπτών, αλλά σε ό,τι βρίσκεται ακουμπισμένο (συχνά και ξεχασμένο) στον προαύλιο χώρο τους ή στους κήπους τους.  Θραύσματα από αγγεία και αγάλματα, σπόνδυλοι από κίονες, αναθηματικές πλάκες, επιγραφές, που συνιστούν κατά κάποιο τρόπο τμήμα των μουσειακών εκθεμάτων, ωστόσο, σπάνια κερδίζουν την προσοχή των επισκεπτών. Η επιλογή της θεματικής του αποβαίνει εκ των πραγμάτων και μια σωτήρια αποτύπωση όσων «εκθεμάτων» στην   ουσία εξαρτούν την επιβίωσή τους από τα καιρικά φαινόμενα, στερούμενα την προστασία των έσω ευρισκόμενων και προφυλαγμένων στις αίθουσες των μουσείων.

Θέλοντας να συνοδεύσει το πρωτότυπο υλικό του, παραθέτει κείμενα που απηχούν την πρόσληψη της ιστορικότητας των τόπων που, ως φωτογράφος αρχικά, επισκέφθηκε. Έτσι, θα δούμε δίπλα στις εικόνες αποσπάσματα από κείμενα του Αριστοφάνη, του Λόγγου, του Ευριπίδη, του Πλούταρχου, του Παυσανία, του Οράτιου, ακόμα και από τις Πράξεις των αποστόλων, για να αναφερθούν μόνο κάποια από τα πολλά που παρατίθενται. Όλα σε έναν ιδιότυπο διάλογο με τις φωτογραφίες, άλλοτε αυτονόητο και άλλοτε υποκρυπτόμενο στη συνείδηση του φωτογράφου – άλλωστε η οπτική είναι προσωπική, όσο και η ανάγνωση κατόπιν, που δημιουργεί τους δικούς της συνειρμούς.

 

Ο Σπύρος Λάμπρου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως γιατρός καρδιολόγος. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία από νεαρή ηλικία. Δείγματα της δουλειάς του δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο και σε φωτογραφικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος και βραβευτεί σ’ εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ. Τα Προαύλια είναι το πρώτο του φωτογραφικό λεύκωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου