Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Η Άννα Πετράκη διαβάζει το "Θηρίο ή Θεός"

 

 

Η Άννα Πετράκη διαβάζει το "Θηρίο ή Θεός"

«Το νέο βιβλίο της Διώνη Δημητριάδου «ΘΗΡΙΟ ή ΘΕΟΣ» (ΑΩ εκδόσεις, 2023)  είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο που σε πιάνει από το χέρι (ή σε αδράχνει από τον λαιμό…) και σε καταβυθίζει στη ψυχή του ήρωά του.


   Ο Ευγένιος, συντετριμμένος από τον χαμό της αγαπημένης του και απογοητευμένος από το πώς πορεύονται σήμερα οι άνθρωποι που κάποτε πίστεψαν με όλο τους το «είναι» στην αριστερή ιδεολογία, κλείνεται στον εαυτό του. Απόλυτα μονήρης, επιτρέπει μόνον στον φίλο του Γεράσιμο να διαπερνά πού και πού το κέλυφος που ο ίδιος έχει φτιάξει, αποφασισμένος να κόψει τους δεσμούς του με τον έξω κόσμο.

    Ο Οιδίποδας είναι η αγαπημένη του μορφή. Και η πιο τραγική. Ο ίδιος ο Ευγένιος παλεύει να κατακτήσει την αυτογνωσία, αγωνίζεται να ανακαλύψει τα όριά του και την αλήθεια. Φιλοσοφεί και γράφει (εν είδει ημερολογίου) για την ανθρώπινη ύπαρξη, τη μοίρα, το θείον, τις έννοιες του χώρου και του χρόνου.

   Για τον επίλογο του έργου (και της ζωής του ήρωα) μας προϊδεάζει η συγγραφέας από την πρώτη σχεδόν σελίδα της. Αλλά, τελικά, ο επίλογος γράφεται απρόσμενα «αλλιώς»!!

   Νουβέλα ή φιλοσοφικό δοκίμιο; Δεν έχει σημασία η ειδολογική κατάταξη του έργου. Με το «ΘΗΡΙΟ ή ΘΕΟΣ» συνειδητοποιούμε πως το πιο δύσκολο (και πιο σημαντικό) είναι να αγωνιζόμαστε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας βαθιά και συγχρόνως να επι-κοινωνούμε με τους συν-ανθρώπους. Αυτά τα δύο μαζί, "ισοδύναμα" και οιονεί αξεδιάλυτα, νοηματοδοτούν ουσιαστικώς το πέρασμά μας από αυτή την τόσο σύντομη και συγχρόνως απέραντη ζωή…»

Άννα Πετράκη, Φιλόλογος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου