Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Προδημοσίευση Ο βυθός της Ελλάδας με άπνοια Δημήτρης Μπούκουρας εκδόσεις Όστρια

Προδημοσίευση

 Ο βυθός της Ελλάδας με άπνοια

Δημήτρης Μπούκουρας

εκδόσεις Όστρια





Ο γνωστός συγγραφέας Δημήτρης Μπούκουρας, δεινός δύτης και φωτογράφος, παρουσιάζει  στο βιβλίο 240 φωτογραφίες, με συνοδευτικά κείμενα γεμάτα πολύτιμες πληροφορίες για τον υπέροχο κόσμο του βυθού. 

Στην Εισαγωγή του βιβλίου ο Δημήτρης Μπούκουρας γράφει:

Άπνοια είναι η κατάδυση με κράτημα της αναπνοής. Όχι με αυτόνομη καταδυτική συσκευή… Το τονίζω αυτό καθ’ όσον οι φωτογραφίες του ανά χείρας λευκώματος, είναι κάπως φτωχές συγκρινόμενες με αυτές που θα παρουσίαζε κάποιος αυτοδύτης. Υπάρχει αρκετή δυσκολία στη φωτογράφιση με άπνοια, καθώς σε μια κατάδυση θα πρέπει να εντοπίσεις το θέμα σου (που αρκετές φορές είναι καλά κρυμμένο μέσα σε σπηλιές) να νετάρεις και να προλάβεις να τραβήξεις μερικές φωτογραφίες ώστε να είσαι σίγουρος ότι έστω και μία θα βγει καθαρή. Όμως, κατά κάποιον τρόπο, θα ήθελα να κινήσω το ενδιαφέρον σε αυτούς που θα μπορούσαν να ασχοληθούν με αυτό το χόμπι σε βάθη μέχρι 10μ. Η βιοποικιλότητα στη θάλασσα είναι εκπληκτική. Μπορεί σε ένα τ.μ. να υπάρχουν εκατοντάδες μορφές ζωής, ενώ στα πιο πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα μέρη της Γης, στα δάση της βροχής, η αντιστοιχία μετά βίας φτάνει στα πενήντα είδη… Είναι τόσο πολλοί οι οργανισμοί που υπάρχουν μέσα στο νερό που οι περισσότεροι συζούν -αν δεν παρασιτούν- μπερδεμένοι ο ένας με τον άλλον. Και αυτό γίνεται αντιληπτό όταν επιχειρηθεί η μεγέθυνση μιας εικόνας… Οι φωτογραφίες αυτές έχουν τραβηχτεί σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Σε αμμώδεις βυθούς σε βραχώδεις και σε φυκιάδες... Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν καθώς κολυμπούν αμέριμνοι, ακόμα και αν φορούν μάσκα, τι υπάρχει από κάτω τους. Θα εκπλαγούν ανοίγοντας αυτό το άλμπουμ. Γαστερόποδα, γυμνοβράγχια, κοράλλια, κνιδόζωα, σφουγγάρια, σκουλήκια, καθώς και μεγάλη ποικιλία φυκιών και -βέβαια- ψάρια, περιμένουν εκεί να τα γνωρίσουμε. Τέλος, θέλω εδώ να πω, ότι όσο καταδύεσαι και παρατηρείς την υποβρύχια ζωή, τόσο θαυμάζεις την ανεξάντλητη έμπνευση της φύσης και άλλο τόσο μαθαίνεις να σέβεσαι το περιβάλλον… Θυμάμαι τώρα τον τύπο που όταν άκουσε να λέω ότι ήμουν τυχερός σήμερα μιας και είδα και φωτογράφισα έναν Τρίτωνα (την γνωστή μπουρού), μου είπε: «Καλά.. και την άφησες εκεί;». Φαντάζομαι πως εκείνος θα τον έπαιρνε, θα τον έβραζε για να τον αδειάσει, προκειμένου να στολίσει το σύνθετο του σπιτιού του, μαζί με αποξηραμένους ιππόκαμπους και αστερίες… Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τις περιγραφές αυτών των ειδών είναι ένα ελάχιστο μέρος από τις χιλιάδες των φωτογραφιών που έχω στο αρχείο μου. (Έχω παραθέσει την επιστημονική ονομασία των ειδών, προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να ψάξει στις Εγκυκλοπαίδειες ή στο Ίντερνετ για περισσότερα).












Ο Δημήτρης Μπούκουρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Παλ. Φαλήρου και ακολούθως φοίτησε στην Δημοσιογραφική Σχολή του Σπύρου Μελά. Εργάστηκε  στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» από το 1964 μέχρι το 1967, όταν η Χούντα σταμάτησε άδοξα την δημοσιογραφική του καριέρα, αφού οι εφημερίδες έπεσαν σε χειμερία νάρκη και οι ειδήσεις έφταναν έτοιμες από το «Υπουργείο» Τύπου που είχε αναλάβει τον ρόλο του διευθυντή σύνταξης. Ύστερα από πολλές επαγγελματικές περιπέτειες ασχολήθηκε με το εμπόριο. Έχει γράψει ποιήματα, διηγήματα, παιδικές ιστορίες, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, μελέτες. Έργα του έχουν κατά καιρούς βραβευτεί από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους. Σήμερα πλέον είναι μέλος στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία του. Το βιογραφικό «Διάττοντες» (2016) και η συλλογή διηγημάτων «Σκόρπια και Άταχτα» (2017) από τις Μικρές εκδόσεις, Η  βιογραφία του φίλου του Σπύρου Φωκά (2018) και η ποιητική συλλογή Ασύμμετρα (2019) από τον εκδοτικό οίκο ΟΣΤΡΙΑ.   Έργα του έχουν συμπεριληφθεί στο συλλογικό βιβλίο «Χάρτινο καραβάκι» του Δήμου Αλίμου. Το παρόν βιβλίο προέκυψε από την αγάπη του για την θάλασσα και από το χόμπυ του που είναι οι ελεύθερες καταδύσεις


[Το βιβλίο του Δημήτρη Μπούκουρα "Ο βυθός της Ελλάδας με άπνοια" σύντομα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου