Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Το ιστολόγιο (blog) Με ανοιχτά βιβλία προτείνει το βιβλίο της εβδομάδας Αδέσποτα 45 αφηγήσεις για την παιδική και εφηβική ηλικία (σεμινάριο Αφήγηση Ζωής της Κρυσταλίας Πατούλη) εκδόσεις Ταξιδευτής


Το ιστολόγιο (blog) Με ανοιχτά βιβλία

προτείνει

το βιβλίο της εβδομάδας



Αδέσποτα

45 αφηγήσεις για την παιδική και εφηβική ηλικία

(σεμινάριο Αφήγηση Ζωής της Κρυσταλίας Πατούλη)

εκδόσεις Ταξιδευτής





Η ζωή δεν είναι αυτή που έζησε κανείς αλλά αυτή που θυμάται και όπως τη θυμάται για να τη διηγηθεί.
Με αυτά τα λόγια του Gabriel Garcia Márquez στην προμετωπίδα του βιβλίου ξεκινούν οι 45 αφηγήσεις, απότοκο του σεμιναρίου Αφήγηση Ζωής που διοργανώνει η Κρυσταλία Πατούλη, Σύμβουλος Συστημικής Προσέγγισης, Δημοσιογράφος, επιμελήτρια βιβλίων.
Γυρνώντας –με τη βοήθεια της αναπόφευκτα επεξεργασμένης μνήμης– άλλα στην παιδική και άλλα στην εφηβική ηλικία, τα 45 αφηγήματα καταλήγουν καταθέσεις ψυχής και όχι μόνον απόπειρες γραφής – για κάποιους από τους συγγραφείς  μάλιστα είναι η πρώτη τους εμφάνιση στα γράμματα. Και ίσως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία στο συγκεκριμένο εγχείρημα να είναι όχι τόσο η επιστροφή στο παρελθόν αλλά η μορφή που του δίνουν σήμερα όσοι γράφουν. Η φαντασία από τη  μια (απαραίτητη συνθήκη κάθε γραφής) αλλά κυρίως η ενδόμυχη ανάγκη να γεφυρωθούν τα κενά των εικόνων από τη σημερινή βιωματική εμπειρία, διαμορφώνουν εν μέρει αυτοβιογραφικά εν μέρει μυθοπλαστικά αφηγήματα, στηριγμένα κι αυτά σε αληθινές ιστορίες.  Ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση. Η γραφή, έτσι, αποδεικνύεται όχημα αυτογνωσίας πέρα από σημαντική εκδήλωση δημιουργικότητας.
Στο Επίμετρο του βιβλίου παρατίθενται πληροφορίες για το Σεμινάριο Αφήγηση Ζωής, το οποίο λειτουργεί τα τελευταία 10 χρόνια κι έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες αφηγήματα που έγραψαν οι συμμετέχοντες σ’ αυτό. Το βιβλίο Αδέσποτα των εκδόσεων Ταξιδευτής, με μια επιλογή από αυτά, είναι το πρώτο μιας σειράς που ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον.
Η Ελένη Νίνα (Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια) προλογίζοντας το βιβλίο γράφει:
Διαβάζοντας τις ιστορίες των Αδέσποτων, που ακολουθούν, ακούω από παντού τον ψίθυρο «Μπορώ», και είναι σα να ανάβουν μικρά φανάρια, που με οδηγούν  να βρω τον δρόμο για μια αυθεντική και στοργική συνεύρεση με άγνωστους ανθρώπους και με το αδέσποτο παιδί μέσα μου.
Στην έκδοση συμμετείχαν με κείμενά τους οι:
Milenko Ganna, Papara Entela, Rizk Μαίρη, Α.Θ., Αντωνοπούλου Βάσια, Γαβράς Γιάννης, Γονιδάκης Βαγγέλης, Δερμιτζάκη Ειρήνη, Διαμαντής Π. Γιώργος, Εμμανουήλ Μάνος, Ζαχαρογιάννη Έλλη, Καλ. Π., Καλαχώρας Λεώνικος, Καρέζης Σταύρος, Καρρά Καλλιόπη, Κόρδα Αθανασία, Κυβέλου Αγγελική, Μακρής Πέτρος, Π. Εφ., Π. Ιωσήφ, Π. Κύρα, Πατούλη Κρυσταλία, Ραφτοπούλου Χρυσούλα, Σ. Κατερίνα, Σταματιάδου Κάτια, Τ. Ανδρονίκη, Ταυρή - Παπαϊωάννου Κατερίνα, Φραγκάκη Άννα, Χρυσουλάκη Βιργινία.
Τα συλλογικά έργα τα αγαπάμε και τα διαβάζουμε. Όποιος έχει την εμπειρία της συμμετοχής σε μια από κοινού συγγραφική κατάθεση, κατανοεί τη σημασία να συμπορεύεται το δικό σου κείμενο με άλλα διαφορετικού ύφους και μορφής, σε μια συνομιλία δημιουργική και πολύμορφη.

Διώνη Δημητριάδου


1 σχόλιο: