Η άμια* Σουλτάνα
της Βάντας Παπαϊωάννου - Βουτσά
Χαλί μαγικό η πολύχρωμη υφασμένη κουρελού μπροστά στο τζάκι. Ξαπλώνω πάνω της και ταξιδεύω για της άμιας Σουλτάνας....Μπορείτε να μ’ ακολουθήσετε, αλλά πρέπει ν’ ανεβείτε σε δικό σας «ιπτάμενο χαλί». Αν δε βρείτε κουρελού, χρησιμοποιήστε χράμι, υφαντό σεντόνι ή καραμελωτή κουβέρτα, ξέρετε εσείς!
Κατηφορίζω με την πάνινη τσάντα γεμάτη κουρελοκούβαρα για το σπίτι της υφάντρας. Μέτρα πολλά, χιλιόμετρα τα λοξοκομμένα σε λωρίδες παλιά ρούχα θ’ αλλάξουν χρήση. Κάθε κουρελάκι και μια ανάμνηση. Το μάτι μου ξεχωρίζει τις ροζ πινελιές των κουβαριών από το παιδικό μου φόρεμα, ραμμένο σφιχτά με το μπλε πουκάμισο του πατέρα και την εμπριμέ ρόμπα της μάνας. Όμορφες νότες ζωής!
Προικιό ο αργαλειός της άμιας Σουλτάνας. Δικός της και δικός μας, της γειτονιάς όλης δηλαδή, ολόκληρης της προσφυγιάς καλύτερα. Στα χτένια του χτυπιούνταν υφάδια και στημόνια από τα έμπειρα χέρια της υφάντρας, αλλά καθένας ύφαινε κατά πώς ήθελε την αλησμόνητη ιδιαίτερη πατρίδα του. Ντούκου ντούκου ο αργαλειός της άμιας Σουλτάνας παρέα με το μακρόσυρτο τραγούδι της αντηχούσε στην άδεια κάμαρη αραδιάζοντας εικόνες κρυμμένες στην καρδιά σαν μαγικές...να, η βρύση του χωριού, να η εκκλησιά, να κι η τράτα των ψαράδων που μπαίνει στο λιμάνι, το σχολειό, η καρδερίνα στο κλουβί...
Και πλήθαιναν οι παραστάσεις και γέμιζαν τόπια ύφασμα!
*άμια= θείτσα, βεν. λέξη που χρησιμοποιούσαν όλες οι Μικρασιάτισσες της γειτονιάς για τις μεγαλύτερες γυναίκες δείχνοντας έτσι οικειότητα
Βάντα Παπαϊωάννου Βουτσά
(από τα ανέκδοτα κείμενα «Στη γειτονιά μου την παλιά...»)
Η Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά γεννήθηκε στο Λαύριο Αττικής το 1947. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και από το 1973 κατοικεί στην Κομοτηνή, όπου δίδαξε ως φιλόλογος στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Το πρώτο της βιβλίο, «…μύριζε γαζία», εκδόθηκε το 2014, ενώ έως τότε συμμετείχε στην έκδοση «Η διδασκαλία της ξένης λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και Λύκειο» με ανάλυση του διηγήματος Ο Βάνκας του Τσέχωφ, έχει συντάξει και επιμεληθεί τα κείμενα τουριστικών οδηγών της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, της Νομαρχίας Ροδόπης και του Δήμου Μαρώνειας. Επιμελήθηκε επίσης το βιβλίο «Γεύσεις και αναμνήσεις από τη Ροδόπη» του αρχιτέκτονα Θανάση Πανδρευμένου, έκδοση της Νομαρχίας Ροδόπης, έχει δημοσιεύσει άρθρα ιστορικά, αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά σε τοπικά περιοδικά.
(φωτογραφία: Δημήτρης Λέτσιος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου