Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Αποτελέσματα 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος

 



Αποτελέσματα

2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής προκήρυξε Διαγωνισμό Διηγήματος που παρέμεινε ανοικτός έως τις 31 Ιανουαρίου 2025, με θέμα «Αλληλέγγυα Παιδικότητα» και στόχο την έκδοση βιβλίου. Υπήρξαν 112 συμμετοχές. Ευχαριστούμε όλες και όλους όσους συμμετείχαν. Πήραν μέρος από όλα τα σημεία της Ελλάδος, την Κύπρο και την Αγγλία.

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού, αποτελούμενη από τους:

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΔΙΩΝΗ,  Συγγραφέας – Κριτικός βιβλίου

 ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ,  Μεταφραστής

 ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ ΜΑΝΟΣ,  Συγγραφέας – Κριτικός

 ΜΠΑΪΛΑ ΤΕΣΥ,  Συγγραφέας – Κριτικός

ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ ΛΙΝΑ,  Κριτικός

ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΕΔΟΥΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ,  Φιλόλογος-Συγγραφέας

ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ ΕΛΙΑΝΑ,  Συγγραφέας

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ AΓΓΕΛΟΣ,  Φιλόλογος – Ποιητής

ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, Συγγραφέας

ΣΥΡΓΚΑΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, Εκπαιδευτικός

 προέκρινε 20 διηγήματα τα οποία παρατίθενται κατά συγγραφέα αλφαβητικά:

ΟΝΟΜΑ

ΔΙΗΓΗΜΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΑΡΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δεσμοί Από Τσιμέντο

Σάμος

ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Κάνε Κάτι

Μοσχάτο

ΔΑΡΟΥΣΟΥ ΈΛΕΝΑ 

Χάρτινες Νεράιδες

Αγία Παρασκευή Αττικής

ΔΕΜΕΝΕΓΑ ΜΑΙΡΗ

Μία Σταγόνα.

Χαλάνδρι

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Εσύ, Τώρα, Γιατί Είσαι Εδώ

Θεσσαλονίκη

ΚΑΣΙΑΡΑΣ ΛΟΥΚΑΣ

 ωάννης  πλος

Θεσσαλονίκη, Πυλαία

ΚΛΑΡΙΤΗ ΑΝΝΑ

«Χορεύοντας Με Ένα Τσέλο…»

Πάτρα

ΚΟΛΙΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ 

Ο Χορός Των Ψυχών

Ωρωπός, Νέα Παλάτια

ΚΟΥΡΝΙΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Γιαγιάκα

Σαλαμίνα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣ

Μια Μικρή Θυσία

Κύπρος, Λακατάμεια

ΜΑΡΘΑΡΗ ΜΑΡΙΝΑ

Παιδιά, Αυτή Είναι Η Μαριαλένα

Κύπρος, Λευκωσία

ΜΠΑΡΜΠΑ – ΞΕΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

Κλάρα + Οινόη

Ιωάννινα

ΠΑΥΛΟΥΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Βουτυρομπισκότα

Θεσσαλονίκη

ΠΕΡΟΥΚΙΔΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ

Το Μπισκότο

Αχαρνές

ΠΟΛΥΒΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Άγγελος Του Ρένου

Αθήνα

ΣΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ.

Το Ταξίδι Του Νεκτάριου

Άρτα

ΤΕΛΕΙΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Οι Μαρκαδόροι Του Μπαζίλ

Αθήνα

ΤΖΙΒΑΝΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Πριν Γίνω Σκόνη

Ζάκυνθος

ΤΟΥΦΕΞΗ ΘΕΟΔΟΣΙΑ

Το Κόκκινο Κουβάρι

Θεσσαλονίκη

ΦΟΥΣΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Το Κουρεμένο Γίδι Και Το Alter Ego Του

Ιωάννινα


Συγχαίρουμε όλες και όλους που προκρίθηκαν.

Ευχαριστούμε όσες και όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Κριτική Επιτροπή που εργάστηκε με συνέπεια και προθυμία.

 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ «Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΝΕΡΩΝΑΣ» | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΜΙΛΗ

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΝΕΡΩΝΑΣ» | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΜΙΛΗ

 

Την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Σμίλη, διοργανώνουν παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Κωνσταντίνου Νικολάου με τίτλο :«Ο Ταλαντούχος Νέρωνας».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν :

Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής- κριτικός λογοτεχνίας

Διώνη Δημητριάδου, συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας

Αγελική Πεχλιβάνη, φιλόλογος- ποιήτρια

 

Παρεμβαίνει :

Σοφία Κολοτούρου , ποιήτρια

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίου:https://tinyurl.com/yv2djfnf

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Δύο χρόνια μετά την πρώτη του ποιητική συλλογή, η οποία απέσπασε το βραβείο «Γ. Αθάνας» της Ακαδημίας Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Νικολάου επανέρχεται ποιητικά με ένα βιβλίο που ενώ διατηρεί το νήμα με τους ιδιαίτερους τρόπους και τόπους γραφής που ο ίδιος διαμόρφωσε, συστήνει πλέον μια νέα εκδοχή για αυτό που τελικά συνιστά η ποίηση. Στα ποιήματα της συλλογής αυτής πραγματοποιείται μια μετατόπιση στον ρυθμό της ειρωνείας, μια βαθύτερη ενατένιση του εαυτού, μια περισσότερο ισορροπημένη επαφή με τον έτερο ως πυρήνα και ερέθισμα της δημιουργίας. Κυρίως, όμως, ένα πιο σταθερό βάδισμα μέσα στη γλώσσα η οποία οδηγείται σε μια κρυστάλλωση από τις πιο γόνιμες όχι μόνο για το ποίημα, αλλά και για τον ίδιο τον αναγνώστη που αφήνεται τώρα να συλλάβει και να απολαύσει την ατμόσφαιρα και τον τόνο, τις αποχρώσεις του ποιητικού προβληματισμού, τη χροιά του αισθήματος που κάθε φορά εμπνέει και καθοδηγεί τη σύνθεση.

Ο Ταλαντούχος Νέρωνας χαράσσει με μεγαλύτερη ευκρίνεια τους όρους και τα όρια της δημιουργίας όταν αυτή διεκδικεί την ιδιαίτερη ταυτότητα και τον χαρακτήρα της.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα


Ο Κωνσταντίνος Νικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Ποιήματα, μεταφράσεις και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Για την πρώτη ποιητική συλλογή του, Βιογραφία ενός χεριού (Περισπωμένη, 2022), τιμήθηκε με το βραβείο «Γ. Αθάνα» της Ακαδημίας Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής.

 

 

 

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΜΑΣ!

 

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

 Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΜΑΣ!


Χθες, Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, υποδεχθήκαμε στη Λέσχη μας τον Νίκο Κουρμουλή και απολαύσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από την "Άπνοια", τη συλλογή του με διηγήματα, αλλά και γύρω από τις αφορμές και τη διαδικασία της συγγραφής.










Η επόμενη συνάντησή μας ορίζεται για τις 15 Μαΐου 2025, στις 18:00, στο κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Κοντοπούλου 13, Αγία Παρασκευή. Θα έχουμε μαζί μας την πεζογράφο Τίνα Κουτσουμπού για να συζητήσουμε μαζί της το μυθιστόρημά της "Χλωμά βουνά", ΑΩ εκδόσεις. Μια συναρπαστική ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Έλληνα της διασποράς Θέοντορ Χρηστομάνου.

Όλοι οι φίλοι της καλής λογοτεχνίας ευπρόσδεκτοι.

 

Οι συντονίστριες της Λέσχης

Διώνη Δημητριάδου

Δήμητρα Καραχάλιου

 

Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Νίκος Εγγονόπουλος À revoir: Theophilos Φιλολογική επιμέλεια-Επίμετρο: Ελισάβετ Αρσενίου Εκδόσεις Ύψιλον/βιβλία η πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό Fractal στη στήλη ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕ 500+ ΛΕΞΕΙΣ

 

Νίκος Εγγονόπουλος

À revoir: Theophilos

Φιλολογική επιμέλεια-Επίμετρο: Ελισάβετ Αρσενίου

Εκδόσεις Ύψιλον/βιβλία

η πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό Fractal

στη στήλη ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕ 500+ ΛΕΞΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕ 500+ ΛΕΞΕΙΣ | Μια σχέση αγάπης και μαθητείας • Fractal

 

 


Μια σχέση αγάπης και μαθητείας

 

Μια προτροπή, ακόμα από τον τίτλο, να «ξαναδούμε» τον ζωγράφο Θεόφιλο, συνιστά η ποιητική σύνθεση À revoir: Theophilos, γραμμένη στη μορφή που την έχουμε (το τελικό προσχέδιο) το 1947,  έτος που συμπίπτει με τη διοργάνωση της πρώτης ατομικής έκθεσης έργων του Θεόφιλου από το Βρετανικό Συμβούλιο. Η εποχή (εν μέσω Εμφυλίου) δύσκολη, η αποδοχή του έργου του Θεόφιλου από τους εγχώριους πνευματικούς αλλά και πολιτικούς κύκλους διφορούμενη. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα των σφοδρών πολιτικών και πνευματικών αντιπαραθέσεων, ο Εγγονόπουλος προτείνει να προσεγγίσουμε την αισθητική αλλά και την ιδεολογία της τέχνης του φτωχού φουστανελά ζωγράφου, ο οποίος άλλωστε, ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, είχε σταθερή παρουσία στο έργο του Εγγονόπουλου, με τα «διδάγματά» του να θεωρούνται ισάξια με αυτά των Βυζαντινών και των Αρχαίων. Το κείμενο αριθμεί διακόσιους εβδομήντα δύο στίχους σε χειρόγραφα (είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται χειρόγραφο του Εγγονόπουλου), με πολλές διαγραφές και αποκλίσεις. Η Ελισάβετ Αρσενίου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστήμιου, επέλεξε να παραθέσει, στις σημειώσεις που συνοδεύουν την έκδοση, και την αρχική επιλογή του ποιητή, προκειμένου να φανεί  ο τρόπος επεξεργασίας του κειμένου· σαν να μας επιτρέπει να δούμε το «εργαστήρι» του ποιητή κατά τη διαδικασία δημιουργίας του ποιήματος. Η ίδια, εκτός από την επίπονη φιλολογική επιμέλεια των χειρογράφων,  υπογράφει και το Επίμετρο, στο οποίο δίνει σημαντικές πληροφορίες για την εποχή που γράφτηκε η ποιητική σύνθεση, για τον τρόπο που επέλεξε  ο ποιητής να βιο-εργο-γραφήσει τον Θεόφιλο, αλλά και για την ερμηνευτική ανάλυση των ζωγραφικών έργων που ο Εγγονόπουλος ενσωματώνει στο ποίημά του.

Αρχικά στους στίχους 1-40 ο Εγγονόπουλος δίνει τα βασικά βιογραφικά στοιχεία του ζωγράφου (θυροφύλαξ και ζωγράφος εξ Ανατολής), μεταφέροντας με τον ποιητικό του τρόπο πληροφορίες που έχει συλλέξει. Ο στόχος του, όμως, όπως θα φανεί, είναι να αφήσει να μιλήσουν για τη ζωή του ζωγράφου τα ίδια τα έργα του, άρα να περιγράψει (στην ουσία να αναλύσει) μια επιλογή από έργα του Θεόφιλου. Χρησιμοποιείται εδώ ο όρος «ποιητική έκφραση» που αποδίδει την παράλληλη περιγραφική και ερμηνευτική ανάλυση ενός έργου τέχνης. Από τον στίχο 50 έως τον στίχο 243 καταγίνεται στην «έκφραση» (με το νόημα όπως αναφέρθηκε πιο πάνω) των έργων του ζωγράφου, με τους στίχους 239 έως 243 να αποτελούν το πέρασμα από την ανάλυση των έργων στον ίδιο τον ζωγράφο και στο τέλος του (και ο Θεόφιλος πέθανε κατά το βράδυ/ σ’ ένα χωριό στο νησί της Μυτιλήνης).

Ο τρόπος που ο Εγγονόπουλος βιογραφεί τον Θεόφιλο επιτρέπει να δούμε με τη δική του ματιά (ζωγράφος άλλωστε και ο ίδιος εκτός από ποιητής) τόσο την αισθητική του λαϊκού ζωγράφου όσο και την ηθική του στάση. Παράλληλα, όμως, ερμηνεύοντας («εκφράζοντας») τα έργα του Θεόφιλου, προσδιορίζει και ο ίδιος την δική του αισθητική ταυτότητα, τη στάση του απέναντι στην τέχνη και στην παράδοση, προσεγγίζει τον ζωγράφο εντοπίζοντας τον κοινό τους τόπο έκφρασης, σε μια σχέση αγάπης και μαθητείας.



 

Το À revoir: Theophilos αποτελεί, πέραν της αισθητικής του αξίας ως ποιήματος, μια τοποθέτηση του ποιητή, έμμεση αλλά πολύτιμη, απέναντι στα προβλήματα (ποιητικά, πολιτικά, εθνικά) της εποχής του. Με τον τρόπο που αναλύει τις ζωγραφικές σκηνές του Θεόφιλου, αποκαλύπτει και τη δική του αισθητική, τις δικές του επιλογές, θεματικές και χρωματικές, αλλά και την ιδεολογική του θέση. Στην ανάλυση, για παράδειγμα, του πίνακα Ρήγας Φερραίος ο Εγγονόπουλος περιγράφει τη θέση της Ελλάδας ισότιμη ανάμεσα στην Αθηνά και την Ελευθερία: Ψηλά στο βάθρο της η Αθηνά ή η Ελευθερία ή η Ελλάδα (το ίδιο κάνει), αποφεύγοντας το εθνοκεντρικό ιδεολόγημα, κυρίαρχο στη μια μερίδα του πολιτικού κόσμου στη διχασμένη τότε χώρα.

Ο Εγγονόπουλος στην ουσία επιχειρεί μια σπουδαία αισθητική και ιδεολογική ανα-σύνθεση  των συγκεκριμένων έργων του Θεόφιλου, εστιάζοντας διαδοχικά στο σχέδιο, στο χρώμα, στο θέμα, στην αφορμή, στο ήθος του εικονιζόμενου προσώπου, και τελικά στη σημασία της ζωγραφιάς, στο «μήνυμα» που αυτή μεταφέρει. Η ταύτισή του με τον τρόπο που ο Θεόφιλος επιλέγει τα θέματά του και τα αποδίδει,  είναι εμφανής. Προς επίρρωση της θέσης αυτής παρατίθενται στην έκδοση έργα του Εγγονόπουλου με συναφή θεματική με αυτήν του Θεόφιλου. Μια έκδοση (με εξαιρετική αισθητική) που συνεισφέρει, με την οπτική του Εγγονόπουλου, με τον ιδιαίτερο ποιητικό του τρόπο, στη θεώρηση του έργου του Θεόφιλου, διαχρονικού στην αξία του.

 

Διώνη Δημητριάδου

 

 Αποσπάσματα

 

[…]

Με περικεφαλαία τρομερή ωσάν του Έκτωρα, μ’ άγρια χαίτη

κραδαίνοντας την πάλα, ζωσμένος φυσεκλίκια,

πέδιλα αρχαία στα γυμνά του πόδια,

της Πίστης πρόμαχος, του Ελληνισμού κολώνα,

νέος κι ωραίος ως θαν’ αργότερα κι’ ο Διάκος:

Αλέξανδρος ο Μέγας

αγλάισμα του γένους

(στ. 104-110)

 

[…] Στην απόφαση του ποιητή να μην εκδώσει το κείμενό του ενδεχομένως οδήγησε  η ίδια η προοπτική και η στόχευσή του, εμφανώς διαφοροποιημένη από τον εντοπισμό της «ελληνικότητας» στο έργο του Θεόφιλου. Επιπλέον το À revoir: Theophilos ήταν διαφοροποιημένο τεχνικά από τα υπόλοιπα κείμενά του την περίοδο αυτή, γιατί καθίστατο περισσότερο προσωπικό και ειδολογικά μεταβατικό: ήταν ιο συγκρατημένο και εσωστρεφές από τον Μπολιβάρ. Ενδεχομένως, η σπουδή στο Θεόφιλο απομάκρυνε τον Εγγονόπουλο τελειωτικά από τα υπολείμματα του αυτοματισμού, κατευθύνοντάς τον προς την εντονότερα ειρωνική και κριτική μεταπολεμική του ποίηση. (Ελισάβετ Αρσενίου, από το Επίμετρο, σ.73).