Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

Η περιοδεία του δέους Θεόδωρος Π. Ζαφειρίου Andy’s publishers η πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό Fractal στη στήλη ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕ 500+ ΛΕΞΕΙΣ

 

Η περιοδεία του δέους

Θεόδωρος Π. Ζαφειρίου

 Andy’s publishers

η πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό Fractal

στη στήλη ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕ 500+ ΛΕΞΕΙΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕ 500+ ΛΕΞΕΙΣ | Με όπλο την ποίηση • Fractal

 



Με όπλο την ποίηση

 

Ποικίλες οι αφορμές της ποίησης, καθώς η ποιητική έμπνευση εκκινεί από τον προσωπικό χώρο, τα προσωπικά βιώματα, αλλά συχνά, μέσω της δημιουργικής παρατήρησης, αντλεί τη θεματική της από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κυρίως την τραυματική. Η δοκιμασία της πανδημίας, ελέω κορωνοϊού, οδήγησε πολλές γραφές (ποιητικές ή πεζογραφικές) στην αποτύπωση συναισθημάτων, εικόνων, σκέψεων, με κάποιες από αυτές να απέχουν πόρρω από την αισθητική μιας λογοτεχνικής έκφρασης, με κάποιες άλλες να δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω σκέψη και για γνήσια συγκίνηση.

Ο Θεόδωρος Ζαφειρίου προσέγγισε τη θεματική αυτή με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που, αν δεν αποκλείει, τουλάχιστον περιορίζει δραστικά την πρόκληση συγκίνησης, ενώ ταυτόχρονα, με ψύχραιμη σκέψη καταγράφει τις δύσκολες συνθήκες, παραπέμποντας σε έναν ιδιόμορφο πόλεμο, που όσο θυμίζει κανονική μάχη, άλλο τόσο απομακρύνεται από κάτι παρόμοιο, συνιστώντας μια μοναδική περίπτωση.

 

Γιατροί,  νοσηλευτές κι αναπνευστήρες

Και καθημερινές ανταποκρίσεις

 

Από το μέτωπο, όπως λένε,  ενός πολέμου

Με αόρατο εχθρό. Ένας αόρατος εχθρός

 

Που δισεκατομμύρια βίντεο και φωτογραφίες

Πουθενά δεν μπορούν, έστω κατά τύχη

 

Ν’ απαθανατίσουν. Τόσο λοιπόν

Δεν μας καταδέχεται ο θάνατος π’ ούτε

 

Μάς δείχνει να δοξάσουμε το πρόσωπό του;

Κι όμως μάλλον δεν προσέξαμε καλά

 

Τις μάσκες και πως κι εκείνος

Με τους αναπνευστήρες αναπνέει

 

Και πόσο μοιάζουν τα σχιστά του μάτια

Κίτρινα φέρετρα ερμητικά κλειστά.

(«Νοσοκομειακά νέα»)

 

Χρησιμοποιώντας διακειμενικές συνδέσεις από τη λογοτεχνία (με καλύτερη τη συνειρμική σύνδεση με τη Μεταμόρφωση του Κάφκα) τη λαϊκή παράδοση του Καραγκιόζη, στίχους από τον Ελύτη, τον Καρυωτάκη, τον Πατρίκιο, τον Αναγνωστάκη, τον Σαββόπουλο (μόνο Σταύρο με λεν/ μόνο Σταύρο), την ελληνική μυθολογία, το θέατρο, κινηματογραφικές ταινίες, φτιάχνει τα δικά του ποιήματα (κατά κανόνα σύντομα), με εμβόλιμα κάποια πεζόμορφα, δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό της πανδημίας, ή καλύτερα ένα παζλ, που επιζητά τη συμπλήρωσή του.


Το «κλειδί» για να συμπληρωθεί η γενική εικόνα βρίσκεται, κατά τη δική μου ανάγνωση, στην αίσθηση που σου δημιουργούν οι ποιητικές αποτυπώσεις. Αρκεί να εντοπίσεις, έστω και διαισθητικά, την αρχική ιδέα/πρόθεση του ποιητή. Πίσω από όλα τα ποιήματα διαφαίνεται μια διάθεση σαρκαστική (με την αυτονόητη συνοδευτική ειρωνεία να αγγίζει και τον ίδιο ως μέλος του πάσχοντος συνόλου) σε μια απόπειρα να ξορκίσει το Κακό· δόκιμος τρόπος στη γραφή, αλλά, κυρίως, ένας εύσχημος τρόπος αυτοπροστασίας απέναντι στον όποιο φόβο ή τρόμο, εν προκειμένω απέναντι στο «δέος» που επικαλείται ο τίτλος της συλλογής, επιλέγοντας τη σωστότερη λέξη, ικανή να οδηγήσει στη σιωπή. Κι όμως εδώ η γραφή επιμένει.   

 

Μήπως ποτέ

Μπορούσε να σε κάνει

Να νιώσεις

 

Κι αυτό που κατανοείς;

Πάρτε παράδειγμα

Έναν άνθρωπο,

 

Που δεν μπορεί πια

Ν’ αναπνεύσει.

Ποιο ποίημα

 

Θα σε κάνει να τον νιώσεις.

Ακόμη κι αν αυτός ο ίδιος

Μπορούσε να το γράψει.

(«Το αναπνευστικό πρόβλημα των στίχων». Να προσέξουμε και το moto του ποιήματος, τους στίχους του Τίτου Πατρίκιου: γιατί κανένας στίχος σήμερα/ δεν ανατρέπει καθεστώτα)

 

Δεν ξέρω αν η τελική γεύση που αφήνει αυτή η ποίηση έχει χρώμα μαύρο, σκοτεινό και απαισιόδοξο, ή αν καταφέρνει, με τον τρόπο της, να «ελαφρύνει» το ζοφερό τοπίο. Το ερώτημα, φυσικά, πηγαίνει λίγο πιο πέρα, αν μπορεί η ποίηση ως δημιουργία να δομήσει τον δικό της χώρο, μέσα στον οποίο όλα μεταλλάσσονται, ακόμη και τα πιο δυσοίωνα. Άλλωστε, από την ώρα που μπαίνει σε λέξεις ό,τι κακό συμβαίνει, σε προσωπικό ή σε συλλογικό επίπεδο, έχει αρχίσει η διαδικασία αντιμετώπισής του, με αδιάφορο ωστόσο, ή ασήμαντης αξίας, το αποτέλεσμα. Κάτω από αυτό το πρίσμα αν εκτιμηθεί η ποίηση του Ζαφειρίου, φέρει μέσα της τον σπόρο (όσο ευτελή και μικρό σε δύναμη) μιας ανανέωσης. Και αυτή εν τέλει είναι η αξία της.

 

Διώνη Δημητριάδου

 

 

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ Όλα συνδέονται, η δύναμη της μουσικής Daniel Barenboim Μετάφραση: Βίλλυ Καραγκούνη εκδόσεις ΕΥΡΥΔΙΚΗ

 

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
Όλα συνδέονται, η δύναμη της μουσικής

Daniel Barenboim

 


Μετάφραση:

Βίλλυ Καραγκούνη

εκδόσεις  ΕΥΡΥΔΙΚΗ 

σειρά: τετράδια Αισθητικής


 

 

 


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ευρυδίκη» το βιβλίο του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, «Όλα συνδέονται, η δύναμη της μουσικής» σε μετάφραση Βίλλυς Καραγκούνη.     

  «Η δύναμη της μουσικής έγκειται στην ικανότητά της να απευθύνεται σε όλες τις όψεις του ανθρώπινου όντος – στη ζωώδη, τη συναισθηματική, τη διανοητική και την πνευματική. Η μουσική μάς διδάσκει, εν ολίγοις, ότι όλα συνδέονται.»

Μαέστρος κορυφής, καθηλωτικός πιανίστας, ο υπέρμαχος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή; Είναι Εβραίος ή Παλαιστίνιος; Η Ορχήστρα του «Δυτικό-Ανατολικό Ντιβάνι» που απαρτίζεται από Μουσικούς από το Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες, αποκαλύπτει την προσωπικότητά του.

Γι’ αυτό το βιβλίο έγραψαν:

«O Μπάρενμποϊμ καθιερώνεται, για μία ακόμα φορά, ως ο πιο αγνός, άρα και ο πιο αγωνιώδης, υπερασπιστής της απόλυτης και διαρκούς σημασίας της τέχνης.»

Sunday Times

«Κανένας εν ζωή μουσικός δεν μιλάει με τόση αυθεντία για τα μείζονα ζητήματα των καιρών μας.»

Evening Standard

«Λίγοι συγγραφείς έχουν συνοψίσει τόσο λακωνικά και εύστροφα τα θεμελιώδη στοιχεία της κλασικής μουσικής.»

Financial Times

«Η έκφρασή του είναι απλή αλλά όχι απλουστευτική, ενώ οι σκόπιμα αργοί ρυθμοί του λόγου του σχεδόν επιβάλλουν στον αναγνώστη να σταματά, να σκέφτεται και, τελικά, να αφουγκράζεται.»

Economist

«Μία σπάνια ευκαιρία να μάθει κανείς πώς σκέφτεται ένας σπουδαίος μουσικός.»

The Guardian



Τα περιεχόμενα του βιβλίου:


ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Η δύναμη της Μουσικής

Πρελούδιο

Ήχος και Σκέψη

Αφουγκρασμός και Ακοή

Ελευθερία Σκέψης και Ερμηνείας

Η Ορχήστρα

Ιστορία Δύο Παλαιστινίων

Φινάλε

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Παραλλαγές

Έχω Ένα Όνειρο

Σε σχέση με τον Σούμαν

Σε ανάμνηση του Έντουαρντ Σαΐντ

Ανατράφηκα με Μπαχ

Σε σχέση με τον Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ

Σε σχέση με τον Πιερ Μπουλέζ

Σε σχέση με την Ορχήστρα Δυτικό-Ανατολικό Ντιβάνι

Σε σχέση με τον Μότσαρτ

Εξήντα χρόνια Ισραήλ

Σημειώσεις

Ευρετήριο



Ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1942, και το 1952 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ισραήλ. Έκανε το ντεμπούτο του ως πιανίστας σε ηλικία επτά ετών και έκτοτε έχει διευθύνει και παίξει με όλες τις μεγάλες ορχήστρες στον κόσμο. Υπήρξε Μουσικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σικάγου από το 1991 έως το 2006 και Γενικός Μουσικός Διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου από το 1992 έως το 2023, εμφανίζεται συχνά με τη Φιλαρμονική ορχήστρα του Βερολίνου και τη Φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης, και το 2006 ανακηρύχθηκε «Maestro Scaligero» στη La Scala του Μιλάνου. Έχει λάβει τιμές ανά τον κόσμο για το ειρηνευτικό του έργο στη Μέση Ανατολή. Το 1999, μαζί με τον Παλαιστίνιο ακαδημαϊκό και διανοούμενο Έντουαρντ Σαΐντ, ίδρυσε την Ορχήστρα Δυτικό-Ανατολικό Ντιβάνι (West-Eastern Divan Orchestra) η οποία συγκεντρώνει νεαρούς μουσικούς από το Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες, αποσκοπώντας στη διευκόλυνση του διαλόγου ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες της Μέσης Ανατολής. Το 2007 ανακηρύχθηκε αγγελιαφόρος ειρήνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τιμήθηκε επίσης με το χρυσό μετάλλιο της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας, μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στην κλασική μουσική. Υπήρξε ο πρώτος μουσικός ερμηνευτής που επελέγη για την παράδοση των Διαλέξεων Ριθ (Reith Lectures) του BBC το 2006, και παρέδωσε μια εξαμερή σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπό την καθηγεσία του Τσαρλς Έλιοτ Νόρτον (Charles Eliot Norton). Είναι συγγραφέας τριών άλλων βιβλίων: Μια Ζωή στη Μουσική (A Life in Music), Παραλληλίες και Παραδοξότητες (Parallels and Paradoxes) μαζί με τον Έντουαρντ Σαΐντ, και Διάλογοι Πάνω στη Μουσική και το Θέατρο. Τριστάνος και Ιζόλδη (Dialoghi su Musica e Theatro. Tristano e Isotta) μαζί με τον Πατρίς Σερώ που εκδόθηκε στην Ιταλία το 2008. Μένει στο Βερολίνο και έχει την αργεντινή, την εβραϊκή, την ισπανική και την παλαιστινιακή υπηκοότητα.

Στη σειρά Τετράδια Αισθητικής κυκλοφορούν:

– Αθηνά Δ. Μιράσγεζη, Η Αισθητική μετά τον Nietzsche

Luc Ferry, Homo Aestheticus, Η επινόηση της καλαισθησίας στη δημοκρατική εποχή



www.eurydicebooks.grεκδόσεις ΕΥΡΥΔΙΚΗΗ info@eurydicebooks.com  τηλ.: 210 5226652 

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΝΗΠΙΟΒΙΒΛΙΟΣΚΏΛΗΚΕΣ Με χορηγό τον ΟΣΔΕΛ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

ΝΗΠΙΟΒΙΒΛΙΟΣΚΏΛΗΚΕΣ

Με χορηγό τον ΟΣΔΕΛ 

πραγματοποιήθηκαν 10.260 αναγνώσεις

στο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας Νηπιοβιβλιοσκώληκες



Βιβλιοθήκες Δήμου Καλαμαριάς, 4ο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας για τα Νηπιαγωγεία, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2024

 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), είχε τη χαρά για τέταρτη συνεχή χρονιά να είναι χορηγός στο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας Νηπιοβιβλιοσκώληκες, που υλοποιήθηκε από τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με τα Νηπιαγωγεία της περιοχής. Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024, 450 μαθητές από τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Καλαμαριάς, πραγματοποίησαν 10.260 αναγνώσεις.

Οι μικροί αναγνώστες είχαν επίσης την ευκαιρία να δημιουργήσουν ψηφιακά ημερολόγια ανάγνωσης με καταχώριση σχολίων και αξιολογήσεις βιβλίων στη διαδικτυακή εφαρμογή των Νηπιοβιβλιοσκωλήκων, η οποία έχει σχεδιαστεί από τον ΟΣΔΕΛ, στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, και είναι ευγενική χορηγία προς τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς. Η εφαρμογή υποστηρίζεται από το bookpoint, την πληρέστερη ελληνική βιβλιογραφική βάση δεδομένων. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, όπως και τις προηγούμενες χρονιές. Αναλυτικότερα:

Το 1ο Νηπιαγωγείο Δήμου Καλαμαριάς πραγματοποίησε 941 αναγνώσεις, με τη συμμετοχή 21 παιδιών.

Το 18ο Νηπιαγωγείο Δήμου Καλαμαριάς πραγματοποίησε 817 αναγνώσεις, με τη συμμετοχή 17 παιδιών.

Το 11ο Νηπιαγωγείο Δήμου Καλαμαριάς πραγματοποίησε 788 αναγνώσεις, με τη συμμετοχή 19 παιδιών.

 

Τα τμήματα που πραγματοποίησαν τις περισσότερες αναγνώσεις είναι:

Το 1ο Τμήμα του 25ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς, με 600 αναγνώσεις.

Το 1ο Τμήμα του 11ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς, με 567 αναγνώσεις.

Το 2ο Τμήμα του 1ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς, με 530 αναγνώσεις.

 

Τα οφέλη που αποκόμισαν τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας Νηπιοβιβλιοσκώληκες είναι τα εξής:

 

1. Ήρθαν σε συστηματική επαφή με πολλά και αξιόλογα βιβλία.

2. Εξέδωσαν κάρτα αναγνώστη στη βιβλιοθήκη (κάποια παιδιά επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη βιβλιοθήκη)

3. Απέκτησαν οικογενειακή ρουτίνα διαβάσματος.

4. Καλλιέργησαν το αναγνωστικό τους κριτήριο.

5. Συζήτησαν μέσα στην τάξη με τον/την δάσκαλο/α τους για τα βιβλία.

6. Σχολίασαν και αξιολόγησαν τις αναγνώσεις τους στη διαδικτυακή εφαρμογή των Νηπιοβιβλιοσκωλήκων, η οποία αποτελεί ευγενική χορηγία του ΟΣΔΕΛ προς τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς και υποστηρίζεται από τη βάση βιβλιογραφικών δεδομένων bookpoint.
7. Συμμετείχαν σε μια εκδήλωση πολιτισμού μεγάλης κλίμακας.

 

Παρακάτω τα αποτελέσματα των αναγνώσεων αναλυτικά:

 


Σημείωση: Σχετικά με τον αριθμό των αναγνώσεων, κάθε σχολείο και κάθε τάξη έχει άλλη δυναμική και ιδιαιτερότητες που μεταβάλλονται από χρονιά σε χρονιά. Το πρόγραμμα δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα αλλά συμμετοχικό. Ιδανικός στόχος είναι να πραγματοποιήσουν αναγνώσεις τα περισσότερα παιδιά που φοιτούν στα νηπιαγωγεία.

*Τα νηπιαγωγεία 2ο, 9ο, 11ο & 27ο έχουν 4 τμήματα

*Το 5ο νηπιαγωγείο 1 τμήμα

*Το 15ο νηπιαγωγείο 3 τμήματα

 

Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας δε θα είχαν επιτευχθεί, χωρίς την υποστήριξη των νηπιαγωγών, οι οποίοι προσπάθησαν να εμπνεύσουν στους μαθητές τους την αγάπη για το βιβλίο και την ανάγνωση.

 

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους γονείς που αγκάλιασαν το πρόγραμμα και μοιράστηκαν με τα παιδιά τους πολλές ώρες μεγαλόφωνης ανάγνωσης.

 

Στόχος για το μέλλον είναι αυτή η δημιουργική σύμπραξη των Νηπιαγωγείων με τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς να συνεχιστεί δυναμικά και να καλλιεργήσει την κουλτούρα της ανάγνωσης σε πολλές ακόμη γενιές παιδιών. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια καλή πρακτική, μια στρατηγική ανάγνωσης, που έχει στόχο να εντάξει με μόνιμο και ισχυρό τρόπο την αναγνωστική συνήθεια στη ζωή των παιδιών από μικρή ηλικία, και εναρμονίζεται και με τις προτάσεις της Έρευνας του ΟΣΔΕΛ για την αναγνωστική συμπεριφορά «Αναγνώσεις, Αναγνώστες και Αναγνώστριες» του 2022. Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ.

 

Μέσα στο επόμενο διάστημα οι Βιβλιοθήκες θα διανείμουν τους επαίνους συμμετοχής στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, καθώς και ένα αναμνηστικό δώρο, ύστερα από επίσκεψη των βιβλιοθηκονόμων στα νηπιαγωγεία.

 

Υλοποίηση: Βιβλιοθήκες Δήμου Καλαμαριάς, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς.

 

 

ΟΣΔΕΛ: Θεμιστοκλέους 73, Αθήνα 106 83, τηλ.: 2103849100, osdel.gr, info@osdel.gr

 


Προβολή - επικοινωνία ArtsPR
Πτολεμαίων 4, 11635, Αθήνα
2107212307, info@artspr.gr

 

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΜΑΜΑ;

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΜΑΜΑ; 



Το βιβλιοπωλείο Book & Play και οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε εκδήλωση με αφορμή το νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Γιατί δεν κοιμάσαι, μαμά;», την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι.
Βιβλιοπωλείο Book & Play: Ελευθερίου Βενιζέλου 76, Νέα Ιωνία
Τηλέφωνο: 210 4404778
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η μαμά του Χάρη δεν μπορεί να κοιμηθεί, γι’ αυτό και του ζητάει να τη βοηθήσει. Ξαπλώνει κι εκείνος αρχίζει να της λέει την ιστορία με το αγόρι και τον σκύλο του. Ξαφνικά, η μαμά θυμάται πως ξέχασε να σημειώσει τα αυριανά ψώνια κι ύστερα πως δεν έβαλε το φαγητό στο ψυγείο και ύστερα πως δεν έπλυνε τα πιάτα. Ο Χάρης, όμως, δεν την αφήνει να σηκωθεί κι επιμένει πως πρέπει να κλείσει τα μάτια της για να την πάρει ο ύπνος…

 

Έγραψαν για το βιβλίο:
«Όσο διαβάζω τα βιβλία του Μάκη Τσίτα τόσο καταλαβαίνω πόσο καλά γνωρίζει τον ανθρώπινο ψυχισμό και την παιδική πραγματικότητα και ανάγκη για απαντήσεις. Βέβαια δεν τις δίνει ποτέ έτοιμες, ποτέ με διδακτισμό… Ο συγγραφέας του “Μάρτυς μου ο Θεός”, βραβευμένος και πολυγραφότατος, εγκύπτει με πάθος στην θεατρική συγγραφή, στην στιχουργική και στην συγγραφή βιβλίων για παιδιά, χαρίζοντάς μας μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες σύγχρονου παιδικού “παραμυθιού”. Ξέρει καλά πώς να γράφει βιβλία για παιδιά που αποκαλύπτουν την αλήθεια και στους μεγάλους. Βιβλία πολλαπλών επιπέδων και πολλών βαθύτερων αναγνώσεων».
(Ελένη Λιντζαροπούλου, Fractal)

«Άλλο ένα τρυφερό απόκτημα για τους μικρούς αναγνώστες από τον αγαπημένο τους συγγραφέα Μάκη Τσίτα, που παρουσιάζει και εξυμνεί τη μητρική αγάπη, που είναι μία από τις πιο ισχυρές και αφοσιωμένες μορφές αγάπης, που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Το βιβλίο παράλληλα με την όμορφη εικονογράφηση της Γιώτας Κοκκόση, μιλάει για τη σχέση μητέρας παιδιού και ο συγγραφέας σε μια έκφραση άπλετης ευγνωμοσύνης το έχει αφιερώσει στη μνήμη της αγαπημένης του μητέρας».
(Δημήτρης Βαρβαρήγος, Culturebook)

«Το σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι, προβάλλεται μια μητέρα που καλλιεργεί στο παιδί της την έννοια της συμμετοχής στη συναισθηματική και κοινωνική ατμόσφαιρα της οικογένειας, καλλιεργώντας του την ενσυναίσθηση με έναν τρυφερό και απόλυτα δημιουργικό τρόπο».
(Γιάννης Παπαδάτος, Περί Ου)

«Ένα παραμύθι-φόρος τιμής σε όλες τις μαμάδες του κόσμου».
(Λεύκη Σαραντινού, Literature)

«Η περίπτωση του Μάκη Τσίτα είναι αυτή ακριβώς: δεν αρκείται σε μια απλοποίηση της κοινωνικής πραγματικότητας, ώστε να “παραπλανήσει” την παιδική αθωότητα, αλλά απομυθοποιεί τις “ευκολίες” των παραμυθιών δείχνοντας τις αληθινές διαστάσεις του κόσμου μας, προκαλώντας τον γόνιμο προβληματισμό του παιδιού για τον κόσμο στον οποίο σταδιακά εισχωρεί. Στην ουσία προσφέρει την άλλη όψη των πραγμάτων, ακόμη κι αν συγκρούονται οι εικόνες του με ό,τι ο ενήλικος κόσμος έμαθε να θεωρεί σταθερό και αναλλοίωτο. Με τα παιδικά του βιβλία (χαρισματικός πεζογράφος έτσι κι αλλιώς), αποδομεί τις ισχύουσες αντιλήψεις, φθάνοντας στον πυρήνα τους και τις παρουσιάζει πρόσφορες στην παιδική αντίληψη».
(Διώνη Δημητριάδου, Fractal)

«Είναι μια τρυφερή ιστορία που μιλάει στις καρδιές τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους. Ο Μάκης Τσίτας καταφέρνει να φέρει στο προσκήνιο μια καθημερινή ανησυχία με χιούμορ και ευαισθησία, υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες πως η φροντίδα και η ενσυναίσθηση δεν έχουν ηλικία. Πρόκειται για ένα βιβλίο που προάγει τον οικογενειακό δεσμό και την κατανόηση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο για τα παιδιά να εκφράσουν την αγάπη και την υποστήριξή τους προς τους γονείς τους».
(Αλεξία Βλάρα, Open Mind)

«Κατέχει άριστα τα εκφραστικά του μέσα και αξιοποιεί την ελληνική γλώσσα στην άπλετη διαχρονική πλαστική μουσικότητά της. Ο Μάκης Τσίτας έχει επιτύχει να φιλοτεχνήσει μία ιδιόλεκτο απλή, καθημερινή, ευπρόσιτη, δίχως νεολογισμούς και διανοουμενίστικες ακροβασίες, αλλά με την ευθυβολία του κατασταλαγμένου κοινωνουμένου νοήματος… Υποδειγματικό, αξιοσημείωτο, πολύτιμο βιβλίο για κάθε μαθητή».
(Κωνσταντίνος Μπούρας, Περί Ου)

«Ένα βιβλίο που σου αφήνει μια γλυκιά γεύση και είναι μια διακριτική υπόμνηση στα παιδιά που δυσκολεύονται να κοιμηθούν… Ας το διαβάσουν κι οι μπαμπάδες όμως!».
(Κώστας Στοφόρος, Literature)

«Ο Μάκης Τσίτας με διαφορετικό κάθε φορά υφολογικό τρόπο, με ανεπιτήδευτο λόγο και με τη συνδρομή ταλαντούχων εικονογράφων προσφέρει στο μικρό παιδί τύπους παππούδων ή γονιών που όχι μόνο θυμίζουν τους δικούς του, αλλά πολλές φορές «υπονομεύοντάς» τους μέσα από το χιούμορ και την ανταλλαγή ρόλων τούς προσδίδει νέα δυναμική. Άλλοτε πάλι η τρυφερή και ανιδιοτελής αυτή σχέση συμβάλλει στην κατανόηση, στην αγάπη και στην εμπιστοσύνη που γεννιέται ανάμεσα στο παιδί και στον ενήλικα».
(Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Bookpress)

 

«Ο Μάκης Τσίτας είναι ένας από εκείνους τους συγγραφείς που κατέχουν καλά την τέχνη του λόγου, με αποτέλεσμα έργα που ικανοποιούν μικρούς και μεγάλους… Με μία πηγαία αθωότητα και ανιδιοτελή αγάπη τόσο από τη μεριά των γονιών προς το παιδί τους όσο και από το παιδί προς τα πρόσωπα των γονιών, ο συγγραφέας μιλάει γι' αυτόν τον μοναδικό κι άρρηκτο δεσμό που έχουμε την τύχη να ζήσουμε! Κι όλα αυτά με έναν λόγο γλυκό και κατανοητό, που μας προσφέρει μία εύληπτη και ψυχαγωγική ιστορία… Αναζητήστε το!». (Κυριακή Γανίτη, dominicamat.gr)

 

Βιογραφικό:

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά και σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη. Ζει στην Αθήνα και διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr. Έργα του ανέβηκαν στο θέατρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από σημαντικούς σκηνοθέτες και στίχοι του μελοποιήθηκαν από σημαντικούς συνθέτες. Διηγήματα και βιβλία του για παιδιά έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Για το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» (εκδ. Μεταίχμιο), το οποίο κυκλοφορεί σε 12 ευρωπαϊκές γλώσσες, έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 και τιμήθηκε από τους Δήμους Αθηναίων, Πέλλας, Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Έχει εκδώσει 5 βιβλία για ενήλικες και 32 βιβλία για παιδιά, τα 4 από τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: «Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία» (Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Κύπρου 2021), «Έρχεται ο γίγαντας» (Βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2023), «Ο σύμβουλος του βασιλιά» (Βραβείο περιοδικού Χάρτης 2024), «Γιατί δεν κοιμάσαι, μαμά;».

Περισσότερες πληροφορίες: makistsitas.com.