Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017




Κινηματογράφος 2016
είναι η 24η έκδοση του επιτυχημένου αλμανάκ που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1993 κι αποτελεί τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία.

Στον Κινηματογράφο 2016, περιλαμβάνονται: η αναλυτική καταγραφή όλων των ταινιών που προβλήθηκαν στις αίθουσες, μαζί με μια κριτική τους που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό Τύπο. Το 2016, προβλήθηκαν 356 ξένες και 51 ελληνικές παραγωγές. Σύμφωνα, με το αναλυτικό box office του Δημήτρη Κολιοδήμου, κόπηκαν 9.137.396 εισιτήρια για τις ξένες και 909.060 εισιτήρια για τις ελληνικές ταινίες.

Η ετήσια ψηφοφορία, με την οποία όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι Έλληνες κριτικοί κινηματογράφου - μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου - ανέδειξαν την καλύτερη ελληνική και την καλύτερη ξένη ταινία του 2016. Το Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και ο Τόνι Έρντμαν της Μάρεν Άντε αναδεικνύονται ως οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Στο αλμανάκ, επίσης, βρίσκουμε: έναν ιδιαίτερα κατατοπιστικό απολογισμό της χρονιάς από τους κριτικούς κινηματογράφου Γιάγκο Αντίοχο και Νέστορα Πουλάκο. Αναλυτικά όλα τα βιβλία που αφορούν τον κινηματογράφο και τους πρωταγωνιστές του από τον Δημήτρη Καλαντίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Ακόμη, αποτίουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους του σινεμά που «έφυγαν» από κοντά μας με ένα πλήρες in memoriam από τους κριτικούς Νίκο Τσαγκαράκη, Ιφιγένεια Καλαντζή και Γιάννη Φραγκούλη.

Ακόμη, ανταποκρίσεις από τα περισσότερα ελληνικά και τα μεγαλύτερα ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ καθώς και μια καταγραφή των βραβείων των κινηματογραφικών ακαδημιών στη χώρα μας και παγκοσμίως (Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, Σεζάρ, BAFTA κ.ά.). Τέλος, αναδεικνύονται οι δράσεις, τα βραβεία και τα πρόσωπα που τίμησε η Π.Ε.Κ.Κ. στη διάρκεια της χρονιάς.

Γράφουν οι: Ανδρέας Τύρος, Γιάγκος Αντίοχος, Νέστορας Πουλάκος, Δημήτρης Κολιοδήμος, Δημήτρης Χαρίτος, Γιώργος Παπαδημητρίου, Ιφιγένεια Καλαντζή, Χρήστος Σκυλλάκος, Nίνος Φένεκ Μικελίδης, Δημήτρης Καλαντίδης, Νίκος Τσαγκαράκης, Γιάννης Φραγκούλης. Αρχισυνταξία: Γιάγκος Αντίοχος, Νέστορας Πουλάκος, Ιωσήφ Πρωιμάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου