Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Οι αναγνώστες διαβάζουν και μοιράζονται μαζί μας Φυσιογνωμία: Αλλοιωμένη αλήθεια του Νίκου Τουμαρά




Οι αναγνώστες διαβάζουν και μοιράζονται μαζί μας

Φυσιογνωμία: Αλλοιωμένη αλήθεια

του Νίκου Τουμαρά

εκδόσεις Πηγή



διαβάζει και μοιράζεται μαζί μας 
η Δανάη Χαρίδημου



Ένα από τα καλύτερα κοινωνικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει τώρα τελευταία. Ιδιαίτερο, μοναδικό, ένα σύγχρονο λογοτεχνικό έργο που καταπιάνεται με τόσο κοινωνικά ζητήματα, με τόσα συναισθήματα και βιώματα που αποτελεί μια βαθιά «κατάδυση» στην πραγματικότητα που πολλές φορές δεν βλέπουμε ή δεν θέλουμε να βλέπουμε! Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ιδιότητα του συγγραφέα σε ηλικία μόλις 22 ετών, ενώ και οι ήρωες είναι έφηβοι, ο κεντρικός ήρωας, ο Πέτρος, πηγαίνει ακόμα σχολείο. 

Η πλοκή μυστηριακή και πρωτότυπη, ασχολείται με τους εσώψυχους πόνους που νιώθουν οι έφηβοι, μυστικά που δεν θέλει να αποκαλύψουν για να μην στεναχωρήσουν τους δικούς τους. Ο Πέτρος, ήσυχος και διακριτικός, φαινομενικά ζει ήρεμα με την οικογένεια του. Οι γονείς του προστατευτικοί και κάπως πιεστικοί, δυσκολεύονται να δείξουν πόσο αγαπάνε τα παιδιά τους, και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Και νομίζω πως εκεί κινείται ο βασικός άξονας της ιστορίας, στη διαχείριση των ψυχικών μας πεποιθήσεων, του πόνου ή των απωθημένων. Όλοι οι άνθρωποι του βιβλίου αγαπάνε, αλλά ξεσπάνε, δεν μπορούν να ελέγξουν τις εκρήξεις τους. 

Το σχέδιο του Ιάσονα, του δεύτερου πρωταγωνιστή, και του Πέτρου είναι τόσο απλό όσο και πολύπλοκο! Δύο άνθρωποι που δεν μοιάζουν πείθουν τους πάντες για την «ομοιότητά» τους. Ο Ιάσονας γίνεται το προσωπείο της φυσιογνωμίας, της ψευδαίσθησης του Πέτρου. Γίνεται ένας σωσίας του Πέτρου χωρίς να του μοιάζει απόλυτα, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως Πέτρο. Τελικά όποιον θεωρούμε δεδομένο, πολλές φορές δεν του δίνουμε σημασία. Οι έννοιες, τα προβλήματα μάς αποσπούν και χάνουν την επικοινωνία με την οικογένειά μας, αποξενωνόμαστε. 

Το πονεμένο παρελθόν των δύο ηρώων είναι καταλυτικός παράγοντας της απίστευτης δράσης. Οι συνθήκες της ιστορίας είναι ιδιαίτερες και είναι δύσκολο να ηρεμήσεις έπειτα από τέτοιες ενοχές, ενοχές από κάποιο έγκλημα που δυστυχώς άθελά του ο Πέτρος ίσως προκάλεσε. Στη μεταβατική φάση της εφηβείας και κάτω από σκληρές συναισθηματικές συνθήκες ο Πέτρος μεταλλάσσεται και αποκαλύπτει έναν άγριο εαυτό. Πονάει, αλλά έτσι νομίζει πως θα είναι πιο δυνατός και θα «επιβιώσει» ανάμεσα στους δυνατούς

Αποτελεί ένα βιβλίο που μαρτυρά πως και οι έφηβοι έχουν τόσο δυνατά συναισθήματα και συχνά διαθέτουν συγκλονιστικές ιστορίες που αν τις εξομολογηθούν, θα ξαφνιαστούμε, δεν θα μπορούμε να τις πιστέψουμε! Με το πλούσιο λεξιλόγιο της αφήγησης και την οπτική θεώρηση των καταστάσεων του κεντρικού ήρωα, ο Νίκος Τουμαράς κάνει πιο δραματική την αφήγηση και φανερώνει τις δυνατότητες του να πλάθει μια ιστορία τόσο ζωηρή, αλλά και τόσο διδακτική. Η αλήθεια των πραγμάτων κρύβεται συχνά στις λεπτομέρειες, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω από τη ψεύτικη εικόνα που παρουσιάζουμε και να ανακαλύψουμε τα δικά μας σφάλματα, την δικιά μας αλήθεια που αλλοιώνουμε για να ωραιοποιούμε την πραγματικότητα.

Είναι μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς, ένα συγκλονιστικό βιβλίο με ήρωες εφήβους που καταθέτουν τη ψυχή τους, από έναν τόσο νέο συγγραφέα! Σίγουρα αξίζει να το διαβάσουμε και προσωπικά θέλω να καταθέσω τις θερμότερες ευχές στο συγγραφέα.



Δανάη Χαρίδημου

 
O Νίκος Τουµαράς γεννήθηκε το 1994 και µεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τµήµα Οικονοµικής Επιστήµης του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), προσδοκώντας να συνεχίσει τον κύκλο σπουδών του και σε ανώτερο επίπεδο. Με καταγωγή από την Ευρυτανία, έχει βραβευθεί µε υποτροφία από την Ένωση Ευρυτάνων Αµερικής. Το 2015 ήταν ανάµεσα στους νικητές ευρωπαϊκού διαγωνισµού συγγραφής κειµένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, µε θέµα τη διεύρυνση και τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήµερα. Το βιβλίο "Φυσιογνωµία: Αλλοιωµένη Αλήθεια" είναι το πρώτο του συγγραφικό εγχείρηµα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου