Ετικέτες

"10 νέες βιβλιοπροτάσεις" "8 ενδιαφέρουσες ποιητικές εκδόσεις" "Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής" "Προδημοσίευση" "Λέξεις απόκρημνες" Διώνη Δημητριάδου "Προδημοσίευση" Σωτήρης Κακίσης "Μια νύχτα τη μέρα" ποιήματα εκδόσεις Ερατώ Βιβλία "Τα κοινά και τα ιδιωτικά" Κριτική από τη Ρένα Πετροπούλου-Κουντούρη Βιβλία (αποσπάσματα) Βιβλία (αποσπάσματα) "Οι άνθρωποι τα σπίτια τα βιβλία" Βιβλιοπροτάσεις Το ιστολόγιο "Με ανοιχτά βιβλία" διάβασε και προτείνει (16 νέες βιβλιοπροτάσεις) Βιβλιοπροτάσεις Το ιστολόγιο "Με ανοιχτά βιβλία" διάβασε και προτείνει (15 προτάσεις για ανάγνωση) Βιβλιοπροτάσεις Το ιστολόγιο "Με ανοιχτά βιβλία" διάβασε και προτείνει (15 νέες προτάσεις για ανάγνωση) Διηγήματα Διώνη Δημητριάδου "Ο αντάρτης" Διηγήματα Διώνη Δημητριάδου "Ο παππούς" Δοκίμια Δοκίμια "Πόρτες ανοικτές ή κλειστές;" (η περίπτωση του Κάφκα) Κριτικές 'αναγνώσεις' Δημήτρης Φύσσας "Εμένα μου λες (ποιήματα 1997-2016) Κριτικές 'αναγνώσεις' Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ "Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι" Κριτικές 'αναγνώσεις' Μιχάλης Γκανάς "Άψινθος" Κριτικές 'αναγνώσεις' Σωτήρης Κακίσης "Όλο αέρα! (αισθηματικά κείμενα)" Κριτικές 'αναγνώσεις' Colm Tóibín "Καραβοφάναρο στο μαύρο νερό" Κριτικές 'αναγνώσεις' Jack Kerouac "Στοιχειωμένη ζωή - η χαμένη νουβέλα" Κριτικές 'αναγνώσεις' Max Ritvo "Αιώνες" Κριτικές 'αναγνώσεις' Miguel de Unamuno "Το μυθιστόρημα του δον Σανδάλιο σκακιστή" Κριτικές 'αναγνώσεις' Oliver Sacks David Hume "Η δική μου ζωή" Κριτικές 'αναγνώσεις' Stefan Zweig "Σκακιστική νουβέλα" Κριτικές 'αναγνώσεις' W. G. Sebald Jan Peter Tripp "Αδιήγητη ιστορία" Μεταφράσεις (ποίηση) Παρουσιάσεις βιβλίων - φωτογραφίες Ποιητική σύναξη Τόλης Νικηφόρου "Πάθος" ανέκδοτο ποίημα σε πρώτη δημοσίευση

Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016


Επάγγελμα: πλύστρα!

(το Ευδοκάκι)


της Βάντας Παπαϊωάννου-Βουτσά


Σχεδόν όλα ανέγγιχτα. Σχεδόν. Ξασπρισμένοι οι τοίχοι από τις τόσες ανατολές. Ίσα ίσα για να θυμίζουν. Ένα σπίτι του προσφυγικού συνοικισμού. Άψυχο πια. Ερμητικά κλειστά πόρτες και παραθύρια. Και βουβό. Α, όχι, όχι για μένα. Αρκεί να ρίξω το βλέμμα πάνω του και ... ακούστε! Μα δεν ακούτε; Ναι, το Ευδοκάκι  σου ραγίσει την καρδιά με κάποιο  μακρόσυρτο αμανέ εκεί στο τζαμωτό αντρεδάκι! Χαμηλώνω τα μάτια και ψάχνω τον κήπο με τις ζίννιες, τους κατιφέδες, τα ζουμπούλια και τα γαρίφαλα! Μάταια. Σκάλα και κήπο τα κάλυψε το γκαράζ για τις ανάγκες των απογόνων. Ευδοκάκι χωρίς γαρίφαλο στ’ αυτί δε γινόταν! Ευδοκάκι! Καθόλου δεν της ταίριαζε το υποκοριστικό, μάλλον το μεγεθυντικό θα της ερχόταν γάντι, αυτής της ψηλής, σπαθάτης, μελαχρινής Μικρασιάτισσας. Πλύστρα, το Ευδοκάκι. Ναι, αλλά τι πλύστρα! Ειδικότης της οι προίκες με κοφτά, δαντέλες και ασπροκέντια. Κόκκινο γαρίφαλο, λοιπόν, στ’ αυτί το Ευδοκάκι και μαέστρος των καζανιών με τα βραστά νερά και την αλισίβα στα στενά δρομάκια του συνοικισμού. Κροταλίζουν ακόμη στ’ αυτιά μου τα γαλέντζια της. Σήμερα πλένεται η προίκα της Μαρίας. Πάρτε λουκουμάκι και συγγνώμη, κυρ μανάβη μου, σήμερα δεν περνάς από το στενό της κυρα-Φωτίκας. Να, δένονται κιόλας τα σχοινιά, σε λίγο θα  ανεμίζουν τα ασπρόρουχα ως αργά το απόγευμα. Η  ώρα η καλή!


Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά
Ιστορικός-Αρχαιολόγος / Συγγραφέας

Η Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά γεννήθηκε στο Λαύριο Αττικής το 1947. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και από το 1973 κατοικεί στην Κομοτηνή, όπου δίδαξε ως φιλόλογος στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Το πρώτο της βιβλίο, «…μύριζε γαζία», εκδόθηκε το 2014, ενώ έως τότε συμμετείχε στην έκδοση «Η διδασκαλία της ξένης λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και Λύκειο» με ανάλυση του διηγήματος Ο Βάνκας του Τσέχωφ, έχει συντάξει και επιμεληθεί τα κείμενα τουριστικών οδηγών της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, της Νομαρχίας Ροδόπης και του Δήμου Μαρώνειας. Επιμελήθηκε επίσης  το βιβλίο «Γεύσεις και αναμνήσεις από τη Ροδόπη» του αρχιτέκτονα Θανάση Πανδρευμένου, έκδοση της Νομαρχίας Ροδόπης, έχει δημοσιεύσει άρθρα ιστορικά, αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά σε τοπικά περιοδικά.

(φωτογραφία: το άπλωμα της προίκας)