Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018

Η παρουσίαση ενός πολύ ξεχωριστού βιβλίου Σταύρος Νιάρχος – Ο Αρχηγός του Στόλου (με τα μάτια του πατέρα μου, Νίκου Δουζίνα) της Παρήνας Δουζίνα-Στειακάκη (μικρές εκδόσεις)


Η παρουσίαση ενός πολύ ξεχωριστού βιβλίου

Σταύρος Νιάρχος – Ο Αρχηγός του Στόλου

(με τα μάτια του πατέρα μου, Νίκου Δουζίνα)

της Παρήνας Δουζίνα-Στειακάκη
(μικρές εκδόσεις)
Οι «μικρές εκδόσεις» και η συγγραφέας Παρήνα Δουζίνα Στειακάκη σας προσκαλούμε στην πρώτη παρουσίαση του βιογραφικού αφηγήματος

Σταύρος Νιάρχος – Ο Αρχηγός του Στόλου

(με τα μάτια του πατέρα μου, Νίκου Δουζίνα)

Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018, 19:30*

Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Ακαδημίας 50

Θα παρουσιάσουν / διαβάσουν:

Διώνη Δημητριάδου – συγγραφέας, φιλόλογος, επιμελήτρια, κριτικός βιβλίου

Γιώργος Αλλαμανής – δημοσιογράφος

Λευτέρης Αναστασάκης – χημικός, στέλεχος επιχειρήσεων, ερευνητής για την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας

Δημήτρης Μπούκουρας – συγγραφέας

Ο εκδότης και η συγγραφέας του βιβλίουΈνα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα. Ο πατέρας με το βαλιτσάκι να τρέχει ανά τον κόσμο για τις ανάγκες του στόλου. Ενός στόλου που μεγάλωνε τόσο σε αριθμό όσο και σε μέγεθος πλοίων...


Ένα βιβλίο που εξιστορεί τη ραγδαία άνοδο του Σταύρου Νιάρχου, όχι μόνο ως εφοπλιστή και επιχειρηματία, αλλά και ως εξέχουσας προσωπικότητας του παγκόσμιου τζετ σετ.

Η συγγραφέας διηγείται την ιστορία του Νιάρχου «μέσα από τα μάτια» (αξιοποιώντας το αρχείο, τις αφηγήσεις και τις σημειώσεις) του πατέρα της, του Νίκου Δουζίνα, αρχιμηχανικού και στενού συνεργάτη του από την αρχή σχεδόν της εφοπλιστικών του δραστηριοτήτων μέχρι τη γιγάντωση των επιχειρήσεών του. Μία εκ του σύνεγγυς βιωματική βιογραφική μαρτυρία, τόσο όσον αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις όσο και τις προσωπικές σχέσεις, δυναμικές και φουρτούνες. Δεν παραλείπει την ιστορική διαμάχη μεταξύ Νιάρχου και Ωνάση και πώς ξεκίνησε. «...αν το μελετήσουμε καλά το ζήτημα, θα δούμε ότι το κακό (και το τρανό βέβαια) από εκεί ξεκίνησε. Από τις γυναίκες (cherchez la femme)…»

Η Παρήνα Δουζίνα Στειακάκη γεννήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ το 1949 από Έλληνες γονείς. Μεγάλωσε και σπούδασε στο Λονδίνο, όπου φοίτησε στο Γαλλικό Λύκειο και σπούδασε Οικονομικά και Διεθνολογία στο London School of Economics. Το 1971 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής διαδοχικά στα Ελληνικά Ναυπηγεία, Chase Manhattan Bank και ΕΤΕΒΑ. Το 1981 εγκαταστάθηκε στην Κρήτη με την οικογένειά της, όπου ασχολήθηκε με μεταφράσεις και διδασκαλία αγγλικής γλώσσας. Το 1996 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου άνοιξε γραφείο κυρίως εταιρικών μεταφράσεων.

Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στη ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ και σε αγγλικά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως το London Magazine, και έχουν αναγνωσθεί στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC. Έχουν δημοσιευτεί μεταφράσεις της ελληνικής ποίησης σε αγγλικά περιοδικά. Έχουν εκδοθεί πέντε βιβλία της, μία μετάφρασή και μεταφράσεις ποιημάτων σε ανθολογία.Ο Νίκος Δουζίνας ήταν αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού, μηχανικός, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραιτήθηκε και εργάστηκε με τον Σταύρο Νιάρχο ως αρχιμηχανικός του, δεξί χέρι του σε θέματα τεχνικά, κεντρικό πρόσωπο σε ναυπηγήσεις, συντηρήσεις, επισκευές πλοίων του στόλου και στο στήσιμο των Ελληνικών Ναυπηγείων.

* λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας η παρουσίαση αναβλήθηκε. Θα ακολουθήσει νέα ημερομηνίαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου