Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Το ιστολόγιο (blog) Με ανοιχτά βιβλία προτείνει Το βιβλίο της εβδομάδας Θοδωρής Γκόνης – Ελένη Στρούλια ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ – 20+1 ΣΤΑΣΕΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ


Το ιστολόγιο (blog) Με ανοιχτά βιβλία

προτείνει

Το βιβλίο της εβδομάδας



Θοδωρής Γκόνης – Ελένη Στρούλια

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ – 20+1 ΣΤΑΣΕΙΣ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ






Ένα βιβλίο που έχει πίσω του την παράσταση «Εθνικός Κήπος, περίπατος μαθητείας και αλητείας», που παρουσιάστηκε για δύο συνεχόμενα χρόνια στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Μια έκδοση κόσμημα από την Άγρα με νυχτερινές φωτογραφίες του Στράτου Καλαφάτη και του Αντώνη Θεοδωρίδη, και πλούσιο  αρχειακό υλικό. Ο Θοδωρής Γκόνης (σκηνοθέτης και εμπνευστής της παράστασης) μαζί με τη  σκηνογράφο Ελένη Στρούλια, προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την ιστορία του Εθνικού Κήπου χρησιμοποιώντας το υλικό που συγκέντρωσαν για τη παράσταση, εδώ σε μορφή βιβλίου. Οι έξοχες νυχτερινές φωτογραφίες παρακολουθούν και τεκμηριώνουν το κείμενο στις 20+1 στάσεις του περίπατου. Γνωριμία με τα αγάλματα του Κήπου, με τις γωνιές του για περισυλλογή και με την απίστευτη ποικιλία δέντρων και φυτών που χαρίζουν σ’ αυτή την αθηναϊκή έκταση τη μοναδικότητά της. Όλα αυτά δεν μπορούν να αποκοπούν από την ιστορία τους, ξεκινώντας το 1837, από την επιθυμία της βασίλισσας Αμαλίας να δημιουργήσει τον Κήπο και φτάνοντας μέχρι σήμερα. Ένα κομμάτι της ιστορίας μας μέσα από τη ζωή του Εθνικού Κήπου. Μια διαδρομή,  μια οδοιπορία.

Υλικά της διαδρομής, οδοδείκτες και οδηγοί είναι τα κείμενα και τα ντοκουμέντα των μόνιμων κατοίκων του, των ποιητών, των πολιτικών, των βοτανολόγων και μηχανικών που τον διαμόρφωσαν.
Αναπόφευκτα η σκέψη συνδέει την οδοιπορία αυτή με την ιστορία του τόπου. Όπως γράφει ο Θοδωρής Γκόνης στο σημείωμα του σκηνοθέτη για την παράσταση του 2017 και 2018:
Μέσα στους μαιάνδρους του κήπου χαθήκαμε, βγήκαμε αλλού, καταλάβαμε γρήγορα πως δεν είναι τα δέντρα που μας σκιάζουν αλλά η σκιά της Βουλής είναι μοιραία, ο Κήπος ζει την κοινή μοίρα, τις περιπέτειες της εθνικής και πολιτικής μα ζωής. 

Ένα βιβλίο που δεν είναι μόνον οδηγός για τις διαδρομές του Εθνικού Κήπου. Είναι μια περιήγηση στο παρελθόν. Είναι μια μαγευτική, απολαυστική  ανάγνωση.

Διώνη Δημητριάδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου