Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

10 βιβλιοπροτάσεις στο τέλος του 2017 επιλογή - επιμέλεια: Διώνη Δημητριάδου


10 βιβλιοπροτάσεις στο τέλος του 2017
επιλογή - επιμέλεια: Διώνη Δημητριάδου





Henry James

Ντε Γκρέυ

Μια ρομαντική ιστορία

μετάφραση-εισαγωγή: Αργυρώ Μαντόγλου

διόρθωση-επιμέλεια: Μαρία Γιακανίκη

εκδόσεις Ars Nocturna




Μια νεανική ιστορία του μεγάλου συγγραφέα (γραμμένη σε ηλικία μόλις 25 ετών) με την υπέροχη αμφισημία, τα υπερφυσικά στοιχεία, το βάρος της Μοίρας, τα κενά της αφήγησης που κινητοποιούν τον αναγνώστη να εισχωρήσει στην πλοκή με τη δική του φαντασία. Όλα όσα κατόπιν θα γνωρίσουμε στα διάσημα έργα του James. Μικρή, ευφάνταστη, υποβλητική, απολαυστική ιστορία.





Κλεοπάτρα Λυμπέρη

Ποίηση με τέσσερα πόδια

[Παίγνια και φάρσες]

Οι εκδόσεις των Φίλων




Χωρισμένο το βιβλίο σε δύο μέρη: Περί Συνομιλίας και Περί μη Ταπεινότητας. Με 160 μικρές καταθέσεις στο πρώτο μέρος να ανατέμνουν την έννοια του Λόγου (τον θορυβώδη και φύσει αναρχικό) και να «συνομιλούν» ποιητικώ τω τρόπω με το εύρος της συνομιλίας. Στο δεύτερο μέρος 61 μικρές παρακαταθήκες γύρω από την έννοια της ταπεινότητας ή την πιθανή εγγενή της αναίρεση. Μια ενδιαφέρουσα γραφή.





Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Υπερκαινοφανής

εκδόσεις Μελάνι




Η δεύτερη ποιητική συλλογή του Κύπριου ποιητή, που έχει κάνει αίσθηση ήδη από την πρώτη του εμφάνιση. Μια ποιητική περιήγηση στο σύμπαν, στον μεταφυσικό προβληματισμό, στις πιθανότητες και απιθανότητες της ζωής. Η αναμέτρηση της ποίησης με όσα ισορροπούν ανάμεσα στη λογική κα στην υπέρβασή της.





Σπύρος Μπρίκος

Αγία παπαλίνα η καλλονή

διηγήματα

εκδόσεις Μανδραγόρας




Μετά το πρωτότυπο «Ιατρικό παράδοξο», την πρώτη του συλλογή διηγημάτων, στην οποία αποδείχθηκε όχι μόνον ευφυής ως προς την αφετηρία της σκέψης και την  επεξεργασία του υλικού του, αλλά κυρίως εύστοχος ως προς την ερμηνεία της σύγχρονης πραγματικότητας, επανέρχεται ο γιατρός Σπύρος Μπρίκος με 22 ιστορίες στα όρια του ρεαλισμού, με πολλές υπερχειλίσεις στον συμβολισμό και στις μυθοπλαστικές αλληγορίες. Από τους πλέον αξιόλογους νέους πεζογράφους.





Γιώργος Δουατζής

Το κόκκινο κασκόλ

εκδόσεις Μανδραγόρας




Μάστορας της γραφής και στον ποιητικό και στον πεζογραφικό χώρο  ο Γιώργος Δουατζής, εδώ με τη γνώριμη προσέγγιση του λόγου, την ευθύβολη γραφή, την οικεία ατμόσφαιρα. Ένα ώριμο καταστάλαγμα μιας ζωής γεμάτης και ουσιαστικής. Με την ταυτόχρονη κατακτημένη γνώση για τις αληθινές ασκήσεις επί ζωής και όχι επί χάρτου. Ο έρωτας, ο πόνος της απώλειας. Η ποίηση εν τέλει στα καλύτερά της.





Περικλής Μποζινάκης

Απόκρημνος Χρόνος

εκδόσεις Ars Nocturna




Η αγάπη του Περικλή Μποζινάκη για τον χώρο του φανταστικού έκδηλη σ’ αυτή την ιστορία αστικού τρόμου, όπως τη θέλει ο ίδιος στον υπότιτλο. Με σαφή τη διάθεση να δείξει πως, όταν νομίζουμε ότι όλα αυτά που αφηγείται ανήκουν σε έναν κόσμο μακριά από τον ασφαλή δικό μας, απλώς έχουμε εξαπατηθεί από την τετράγωνη λογική μας. Η σκοτεινή πραγματικότητα, με τις ψηφίδες της να συναρμολογούν μια εικόνα που συναρπάζει.





Πολύνα Γ. Μπανά

Η καταφανής εξωστρέφεια των φωνηέντων

εκδόσεις Σαιξπηρικόν




Η πρώτη ποιητική συλλογή μιας ποιήτριας που γνωρίζει και σέβεται τη γλώσσα, τη χρησιμοποιεί εύστοχα στην κυριολεξία της και στη μεταφορικότητά της, χειρίζεται τις προθέσεις των λέξεων αξιοποιώντας όλο τον γλωσσικό πλούτο. Μια ποίηση με την ωριμότητα που το ποιητικό υποκείμενο έχει κερδίσει και έτσι τολμά να συστήνεται με το αληθινό του πρόσωπο, το πρώτο ενικό.





Δέσποινα Γιαμβριά-Μπλαστροπούλου

Ψίθυροι

εκδόσεις Πνοή




Μια αισθητικά όμορφη έκδοση, με σχέδια του Δημήτρη Ταλαγάνη. Και μια γραφή πληθωρική και ενδιαφέρουσα, που σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητη, όπως άλλωστε και η δημιουργός της. Ψίθυροι που παραπέμπουν σε εσωτερική φωνή και διεργασία, ωστόσο φανερώνουν την εγγενή τους διάθεση να ακουστούν και μάλιστα ηχηρά. Ο έρωτας, η μνήμη, ο φιλοσοφικός στοχασμός. Μια εκδοτική έκπληξη. Ένα βιβλίο πολύ διαφορετικό και ξεχωριστό.





Πάνος Μυρμιγγίδης

Μικροφίλμ

εκδόσεις Λιβάνη




25 ιστορίες μικρές σε έκταση. Αν και σε νεαρή ακόμα ηλικία ο Μυρμιγγίδης έχει ήδη εκδώσει ποιητικά και πεζά 6 βιβλία. Εδώ θα συναντήσουμε ιστορίες που φιλοδοξούν να δώσουν ένα πλήρες νόημα μέσα σε λίγες λέξεις. Παράτολμο ίσως το εγχείρημα, έχει ωστόσο ενδιαφέρον η προσπάθεια αποτύπωσης της ιδέας με τη μορφή ενός πλάνου κινηματογραφικού. Χρησιμοποιώντας κατά κόρον τον διάλογο επιτείνει την αίσθηση της κινηματογραφικής λήψης και δικαιολογεί απολύτως τον τίτλο της συλλογής.





Παναγιώτης Γκούβερης

Μην κλαις, ρε γοργόνα!

εκδόσεις Γαβριηλίδης




Μια ρέουσα γλώσσα, μια πρωτότυπη γραφή. Είναι μία η ιστορία; Είναι πολλές μικρότερες σε συρραφή εσωτερική; Δεν έχει και τόση σημασία. Διαβάζεται απνευστί σαν μια εξομολόγηση προς εαυτόν αλλά και σαν μια κουβέντα προς τον αναγνώστη. Φυσικά είναι και η γοργόνα, που έχει χρεωθεί τη θλίψη και την αγωνία για τον χαμένο αδελφό, όπως όλοι μας κάποτε επωμιζόμαστε τα ξένα βάρη. Ας πούμε ότι η καλή γραφή προσπαθεί να αποσείσει από πάνω μας κάτι από το προσωπικό μας άχθος.



Επιλογή - Επιμέλεια: Διώνη Δημητριάδου
(Henri Matisse, Γυναίκα που διαβάζει με ομπρέλα, Νίκαια, 1921)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου