Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Τέσσερα ποιήματα της Χαράς Θλιβέρη από τη συλλογή Αντίθετη Όραση εκδόσεις Μελάνι τη δημοσίευση κοσμούν τέσσερα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη


Τέσσερα ποιήματα 
της Χαράς Θλιβέρη

από τη συλλογή
Αντίθετη Όραση
εκδόσεις Μελάνι


τη δημοσίευση κοσμούν τέσσερα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη





ΕΝΑΡΞΗ



Το κεφάλι της

χωρίστηκε στα δύο

η ύπαρξή της στα δύο

κι αυτός ένας απλός άνθρωπος

απλούστατος

με παράξενη φυσιολογία ωστόσο

ορίστηκε ως το μεγάλο κάστανο

που χωρούσε τα δύο μέτρα

της ζωής της.








ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΗ



Η ζωή ως θαύμα είναι

για όσους ακροπάτησαν

τη θάλασσα

χωρίς να τη σπάσουν

μύρια κρύσταλλα

αλλιώς από μόνη της

κατωφερής μεσοστράτα

αντικριστή δύο τερμάτων

θέλει κι η ανάσα

το ταλέντο της

να γίνει πελαγίσια

να στυλωθεί

χωρίς λιγοψύχισμα.







ΤΕΛΟΣ ΑΙΩΝΑ (1999)



Ρώτα με τι νομίζω

γι’ αυτή την πολιτεία

πόσους θορύβους

ξεσκέπασα για να υψώσω

τη γραφή  μου



Τίποτα δεν αλλάζει



Ανάμεσα σε κάθε Δευτέρα

νεκρά προσωπεία

φορεμένα πάνω από ρούχα

αντικρίζουν τους κόκκινους

σηματοδότες







ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ



Παίρνω δρόμο

γυρίζω

στο τέρμα σου

με ελκύεις

σαν μαγνήτης

στη ρίζα σου

στη θάλασσα και

στο βουνό σου



Στο αρχαίο μέρος

σταυρωτά με δένεις

τον λογισμό μου

ορίζεις


τη σιωπή μου

κραυγάζεις

με την άρνησή σου

με κερματίζεις.



Χαρά Θλιβέρη, Αντίθετη όραση, εκδόσεις Μελάνι





Η Χαρά Θλιβέρη είναι αρχαιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου King's College London. Έχει διδάξει αρχαία ελληνική τέχνη στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Αγγλίας και στον Οίκο Δημοπρασιών Christie's στην Αθήνα και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις της με αντικείμενο την πρόσληψη της αρχαιότητας στον νεολληνικό πολιτισμό.
Το διάστημα 2007-2009 δίδαξε στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του University College London και από το 2017 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το 1997 βραβεύτηκε στον ποιητικό διαγωνισμό για νέους πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές που διοργανώθηκε από τη θεατρική εταιρεία "Πράξης" και συμμετείχε στις Ποιητικές Τρίτες του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας. Ποιήματά της περιλαμβάνονται στο ποιητικό ανθολόγιο "16 Νέοι Έλληνες Ποιητές" (εκδ. Πράξη).
Το 2000 εξέδωσε τη συλλογή "Ωδές Ασωμάτων" (εκδ. Ύφος).


Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1963-1968) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, με υποτροφία του γερμανικού κράτους, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου (1971-1976). Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της ομάδας "Νέοι Έλληνες ρεαλιστές" (1971-1971) και του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΙ, Αθήνα 1974-1976). Ήταν επίσης μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας 10/9 του Μονάχου (1975).
Υπήρξε προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Δυτικού Βερολίνου DAAD (1977). Από το 1977 μέχρι και το 1986 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Από το 1986 μέχρι και το 1992 ζει και εργάζεται στις Βρυξέλες. Το 1994 εκλέγεται καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις του έργου του στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Δυτική και Ανατολική Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στην Ισπανία, στη Γιουκοσλαβία, στη Ρουμανία, στην Ιρλανδία, στην Αλβανία, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ, στη Σουηδία, στο Ισραήλ, στην Αγγλία, στην Ολλανδία, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στην Ιταλία, στον Καναδά κ.λπ., σε ιδιωτικές γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία.







(επιμέλεια: Διώνη Δημητριάδου)










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου