Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Πρωτομαγιά διήγημα του Γρηγόρη Σακαλή και δύο φωτογραφίες του Elliott Erwitt

Πρωτομαγιά
διήγημα 

του Γρηγόρη Σακαλή

και δύο φωτογραφίες του Elliott Erwitt




Έφτασε στο κτήμα γύρω στις έντεκα το πρωί. Σταμάτησε προηγουμένως σ’ ένα ζαχαροπλαστείο και πήρε ένα κουτί γλυκά. Μετά από χρόνια τον κάλεσαν να γιορτάσει στην εξοχή την Πρωτομαγιά και δεν έχασε την ευκαιρία. Τον υποδέχτηκαν με χαρά οι οικοδεσπότες και του είπαν να καθίσει.

Είχαν ενώσει τρία-τέσσερα τραπέζια και γύρω-γύρω είχαν βάλει καρέκλες. Ήταν όμορφο το κτήμα, γεμάτο διάφορα οπωροφόρα δέντρα και μια καλύβα περίπου στο κέντρο.

Είχαν μαζευτεί κάπου 10-15 άτομα, ζευγάρια κυρίως, γύρω στα σαράντα με πενήντα. Είχε και μερικούς νέους, απ’ αυτούς που τα ξέρουν όλα, μάλλον φοιτητές.

Αυτός ήταν μόνος, μάλλον από επιλογή.

Σύντομα άρχισε να πλήττει, γιατί η κουβέντα περιστρεφόταν κυρίως γύρω από τα κομματικά και τα αθλητικά. Δεν τον ενδιέφερε η πολιτική σε επίπεδο καφενείου, ούτε ο αθλητισμός που έγινε εμπόρευμα στα χέρια ανθρώπων αμφιβόλου πλουτισμού. Σηκώθηκε και έκανε μια βόλτα μέσα στο κτήμα. Είδε τις κερασιές, τις ροδακινιές, μια μεγάλη καρυδιά στην άκρη και άλλα διάφορα.

Βρήκε μια δικαιολογία και βγήκε από το κτήμα. Περπάτησε για δέκα λεπτά και έφτασε στην άκρη της πόλης όπου είχε ένα καφενεδάκι. Κάθισε και παρήγγειλε ένα τσίπουρο. Σε λίγο ένας τύπος που καθότανε πιο πέρα του έπιασε την κουβέντα. Κατάλαβε ότι ήταν αλκοολικός από τη φυσιογνωμία και τα λεγόμενά του. Δεν κάθισε πολύ. Πλήρωσε και επέστρεψε στο κτήμα.


Πήρε τη θέση του στο τραπέζι. Τα αρνιά κόντευαν να γίνουν και η παρέα ήταν πλέον σε ευθυμία. Προσπάθησε να ευθυμήσει κι αυτός αλλά μάταια. Ευτυχώς, ο καλός Θεός προνόησε και έστειλε δίπλα του μια ωραία κυρία, γύρω στα σαράντα,  η οποία ήταν καλλιεργημένη και ευχάριστη.

Έτσι συζητώντας κυρίως μαζί της, πέρασαν ευχάριστα οι ώρες του γλεντιού. Αντάλλαξαν και τηλέφωνα.

Αργά το απόγευμα, όταν σηκώθηκε για να φύγει, είχε ανάμικτα συναισθήματα, μα πιο πολύ ήταν χαρούμενος για τη γνωριμία. Αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον.



Γρηγόρης Σακαλής



Ο Γρηγόρης Σακαλής
 γεννήθηκε και ζει στο Στενήμαχο Νάουσας. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ. Έχει εκδώσει τις συλλογές «Κίβδηλος Καιρός» και «Θαμμένος στην Άμμο», από τις εκδόσεις Πλανόδιον, τη συλλογή «Πορεία στη γύμνια», Bookstars και τις συλλογές «Κυτίο κρυφών ονείρων» και «Άχρονη μετάβαση» από τις εκδόσεις Ενδυμίων. Έχει συμμετάσχει σε ανθολογία των εκδόσεων Ενδυμίων το 2012. Η συλλογή διηγημάτων «Ιστορίες ενός παραμυθά» κυκλοφορεί σε μορφή e-book από την Easywriter.gr. Συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά.




(οι φωτογραφίες του Elliott Erwitt)

                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου