Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Ο Σίμος Ανδρονίδης γράφει για την ποιητική συλλογή του Αντώνη Φωστιέρη "Πολύτιμη Λήθη" εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Σίμος Ανδρονίδης γράφει
για την ποιητική συλλογή 

του Αντώνη Φωστιέρη
"Πολύτιμη Λήθη"

εκδόσεις Καστανιώτη





Η ποιητική συλλογή του Αντώνη Φωστιέρη με τον τίτλο Πολύτιμη Λήθη, με σκωπτική και ενίοτε ειρωνική διάθεση προσεγγίζει την ποίηση ως 'κειμενικό σώμα' εντός γίγνεσθαι καθώς και το γίγνεσθαι ως 'ρέουσα αφήγηση' συμβάντων. 

Με μία ποιητική γραφή φυγόκεντρων σημάνσεων, ο ποιητής προσδιορίζει την οριακότητα μεταξύ μνήμης και λήθης ή, ειπωμένο διαφορετικά φέρει την λήθη εντός μνήμης, αναφέροντας πράξεις ανολοκλήρωτες, την ίδια την απουσία του έρωτα, την ατομικότητα που νοηματοδοτεί και νοηματοδοτείται την στιγμή της αμφιβολίας. Ο ποιητής γράφει προσωπικά την ίδια στιγμή που μεριμνά για τον αναγνώστη, για τις απολεσθείσες επιθυμίες,  για την διαθετικότητα ενός θανάτου που στον 'πυρήνα' του υποκρύπτει μία αλήθεια: «Μαθαίνω κάνει πάντα παγωνιά. Κι εσύ δεν πήρες φεύγοντας Ούτε κουβέρτα. Να σκεπάζεσαι καλά με το χώμα σου».[1]
Τα ποιήματα προσιδιάζουν προς την συγκρότηση ενός ευρύτερου 'κειμενικού σώματος' το οποίο εκβάλλει στην 'αδημονία' της λήθης, της αίσθησης καταγραφής διαμέσου του 'μη', εγκολπώνοντας παράλληλα τους προσίδιους όρους της ύπαρξης της λέξης, και δη της ποιητικής λέξης: προοικονομία 'εκρήξεων', δια-ρρήξεων διαμέσου της μνήμης εντός της 'Πολύτιμης Λήθης'.
Η ποίηση καθίσταται 'μήτρα' του ανθρώπινα παράδοξου, του γκροτέσκου με και δίχως 'επωνυμία', της αξίωσης ενώπιον του 'εσύ', της ίδιας λήθης που καθίσταται πρόθεση, γνωσιοθεωρία, οντολογία εκκίνησης.


[1] Βλέπε σχετικά, Φωστιέρης Αντώνης, ‘Εκεί που είσαι’, Ποιητική Συλλογή, ‘Πολύτιμη Λήθη’, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2003, σελ. 15. Το επέκεινα σηματοδοτεί την άλλη ‘μετάβαση’ στην παροντικότητα, με το υπόδειγμα «Να σκεπάζεσαι καλά με το χώμα σου» να δύναται να εκφράσει την περιεχομενικότητα και την ‘Εστία’ του θανάτου, θανάτου συμβολικού, σωματικού, ατομικού. 



Ο Σίμος Ανδρονίδης είναι Πολιτικός Επιστήμονας, υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος. Τα  ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι: θεσμοί κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης (πολιτικά κόμματα), Θεωρία του Κράτους,  κοινωνικά κινήματα, ποίηση, λογοτεχνία και  κριτική λογοτεχνίας. Είναι  μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, του Δικτύου για τη Μεθοδολογία στην Πολιτική Επιστήμη, του Δικτύου Ανάλυσης Πολιτικού Λόγου.   Email: gregandro@hotmail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου