Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ο ιατροδικαστής ή Στη μνήμη της Έλλης Λαδά Κώστας Λεϊμονής εκδόσεις Κριτική, 2018 ένα βιβλίο και μια παράσταση



Ο ιατροδικαστής

ή 
Στη μνήμη της Έλλης Λαδά


Κώστας Λεϊμονής

εκδόσεις Κριτική, 2018




ένα βιβλίο και μια παράσταση



Το βιβλίο

Ένας ιατροδικαστής, ο οποίος έχει καταβάλει κόπο να χτίσει την επαγγελματική του πορεία, αναλαμβάνει να καταθέσει πόρισμα σχετικά με τον ξαφνικό θάνατο της φίλης του, διάσημης ογκολόγου και προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Έλλης Λαδά, λίγες μέρες αφότου εκείνη ανακοινώσει μια σπουδαία ιατρική ανακάλυψη σχετικά με τη θεραπεία του αιώνα. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπος με υψηλόβαθμα πρόσωπα που, λόγω συμφερόντων, ασκούν πίεση, προσπαθώντας να αλλοιώσουν τη γνωμάτευση. Ο ιατροδικαστής αντιστέκεται υπερασπιζόμενος τις δικές του αρχές και ορθώνοντας το ανάστημά του μπροστά στους εκφοβισμούς και τις απειλές της εξουσίας. Θα τα καταφέρει;

Ο ιατροδικαστής έρχεται να ψιθυρίσει «είμαι κι εγώ μαζί σου» στον πολίτη που αδικείται, στον «κουρασμένο σκυφτό ανθρωπάκο» που προσπαθεί να τα βάλει με το «τέρας» του Μάνου Χατζιδάκι, στον ιδιώτη που προσπαθεί να κρατήσει νόμιμα και χωρίς «λαδώματα» την επιχείρησή του, στον πιστό που απογοητεύεται από ρητορικές μίσους ορισμένων εκκλησιαστικών εκπροσώπων, στον φοιτητή που αρνείται να κολλήσει κομματικές αφίσες για να γίνει μια μέρα υπουργός, στον απατημένο σύζυγο που φοβάται από ανασφάλεια να χωρίσει, στον πολιτικό εκείνο που φοβάται να πει την αλήθεια και υποκύπτει σε εκβιασμούς, στον μετανοημένο φίλο που διστάζει να πει συγγνώμη. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Ανάγκη για μια «σπρωξιά», μια αφύπνιση συνείδησης, ώστε να γίνει η αρχή. Οι μεγάλες χιονοστιβάδες τις περισσότερες φορές ξεκινούν από ένα μικρό αεράκι.
(από το Σημείωμα του συγγραφέα)
Ο Ιατροδικαστής κάνει τομή στη νεοελληνική πραγματικότητα, τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά μας. Τέμνει τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη συναλλαγή.
(από το Σημείωμα του σκηνοθέτη  Παντελή Παπαδόπουλου)

"Στον κόσμο, κύριέ μου, δεν κυβερνά η δικαιοσύνη. Ανέκαθεν δηλαδή... Δεν το έχετε αντιληφθεί τόσο καιρό; Γιατί δεν το παραδέχεστε; Μόνο αν φορέσουμε και οι ίδιοι ουρά, θα κατορθώσουμε να επιβιώσουμε σε αυτή τη σύγχρονη ζούγκλα. Η Έλλη δεν τα κατάφερε. Κακώς, για μένα. Θα έπρεπε να επιμείνει. Ακόμα και μια φλόγα από λιωμένο κερί μπορεί να σπάσει το σκοτάδι. Η φλόγα ακολουθεί πάντα αυτούς που υπομένουν, αυτούς που επιμένουν, αυτούς που πονούν, αυτούς που κοπιάζουν, αυτούς που προδίδονται, αυτούς που αγαπούν. Μην τρέξετε να κυνηγήσετε τους λόγους του χαμού της πλέον. Αν θέλετε να ζήσετε αξιοπρεπώς, πρέπει να ξεχάσετε την αξιοπρέπεια."
Ένας ιατροδικαστής καλείται να καταθέσει γνωμάτευση για τον ξαφνικό θάνατο της φίλης του και διάσημης ογκολόγου, Έλλης Λαδά. Έρχεται, όμως, αντιμέτωπος με συμφέροντα που προσπαθούν να κάμψουν την πίστη του στις αρχές του.
(από το οπισθόφυλλο)

Ο συγγραφέας

Ο Κώστας Λεϊμονής γεννήθηκε το 1986 στην Παιανία Αττικής. Είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Ξεκίνησε να γράφει νουβέλες και μυθιστορήματα από τα είκοσί του. Κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία το 2013 με τη δημοσίευση του διηγήματος Μια υπενθύμιση στο περιοδικό Νέα Εστία. Τον επόμενο χρόνο τιμάται από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών με το Βραβείο Διηγήματος για το Αμαρτίες ανθρώπων παιδεύουσι φαντάσματα και το Βραβείο Δοκιμίου για το Ελπίδα υπό αίρεση. Την ίδια χρονιά κερδίζει το Βραβείο Διηγήματος «Αντώνης Σαμαράκης» με το έργο του Η αλλαγή της σκυτάλης, το οποίο κυκλοφορεί σε ανθολογία από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το 2016 αποσπά το Βραβείο Θεατρικού Έργου από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το έργο του Εκτός ύλης. Έχει συνεργαστεί με έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά δημοσιεύοντας άρθρα και διηγήματα (Νέα Εστία, Φρέαρ, Εντευκτήριο, Μomentum, bibliotheque.gr, Το Βήμα, Athens Voice, Manifesto κ.ά.). Από το 2012 διατηρεί το λογοτεχνικό ιστολόγιο Scripta manent: Το ειδύλλιο της έμπνευσης με τον Οίστρο –

Η παράσταση
Το έργο «Ο ιατροδικαστής ή Στη μνήμη της Έλλης Λαδά», του Κώστα Λεϊμονή, βασισμένο σε μια ιδέα της Πολυτίμης Μαχαίρα, σκηνοθετεί  ο Παντελής Παπαδόπουλος, από τον Οκτώβριο του 2018 στο θέατρο Αλκμήνη.

Λίγα λόγια για το έργο: Ένας Ιατροδικαστής, αναλαμβάνοντας μία ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση, βρίσκεται αντιμέτωπος με υψηλόβαθμους φορείς της διαφθοράς. Καθένας από αυτούς, λόγω δικών του ανομολόγητων συμφερόντων, ασκεί πίεση, προσπαθώντας να αλλοιώσει την γνωμάτευση. Οι πυλώνες δομής της δυτικής κοινωνίας και η θυσία κάθε αξιακού συστήματος…. στον βωμό συμφερόντων…


Πληροφορίες: Συγγραφέας: Κώστας Λεϊμονής. Σκηνοθεσία : Παντελής Παπαδόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια : Πολυτίμη Μαχαίρα. Πρωτότυπη Μουσική : Ραφαήλ Πυλαρινός. Φωτισμοί : Mανώλης Μπράτσης.

Ερμηνεύουν οι: Χάρης Σώζος, Χρήστος Ευθυμίου.

Φιλική Συμμετοχή: Πόπη Τσαπανίδου. Σχεδιασμός Αφίσας :Φίλιππος Νικόλας Μπάρλας. Τρέιλερ : Κώστας Γεραμπίνης. Παραγωγή :EIG PRODUCTIONS. Καλλιτεχνική Διεύθυνση - Οργάνωση Παραγωγής : Πολυτίμη Μαχαίρα. Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης.

Θέατρο Αλκμήνη

(Αλκμήνης 8, Κάτω Πετράλωνα)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου