Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Μαρσέλ Προυστ "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο" Κυκλοφορεί ο έβδομος και τελευταίος τόμος από τις Εκδόσεις της Εστίας




Μαρσέλ Προυστ
"Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο"
Κυκλοφορεί ο έβδομος και τελευταίος τόμος από τις Εκδόσεις της Εστίας




Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί ο 7ος και τελευταίος τόμος του εμβληματικού έργου του Μαρσέλ Προυστ «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» σε μετάφραση και  επιμέλεια από τον Παναγιώτη Πούλο.  Ολοκληρώνεται έτσι η μεταφραστική εργασία που ξεκίνησε το 1969 από τον Παύλο Ζάννα και διακόπηκε το 1989 με τον θάνατό του. Ο Παναγιώτης Πούλος συνέχισε το μεταφραστικό έργο από τα μισά του 5ου τόμου και συνόδευσε το έργο με σημειώσεις πραγματολογικές και ερμηνευτικές.

Ο Μαρσέλ Προυστ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1871 όπου και πέθανε το 1922. Δημοσίευσε σε νεαρή ηλικία τη συλλογή Τέρψεις και Ημέραι (1896) και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη μετάφραση και το σχολιασμό κειμένων του Τζον Ρασκιν. Έπειτα από το θάνατο της μητέρας του το 1905, αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του στη συγγραφή του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο. Έλαβε το βραβείο Γκονκούρ το 1919, με την κυκλοφορία της δεύτερης ενότητας με τίτλο Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών. Το έργο του παγκόσμιας πλέον εμβέλειας, μεταφράζεται σε ολοένα και περισσότερες γλώσσες  και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Οι επτά τόμοι του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις της Εστίας. 

Ο Παναγιώτης Πούλος (1954) σπούδασε Φιλοσοφία και Τυπική Λογική στο Παρίσι. Δίδαξε στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης (CTL) του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος του οποίου υπήρξε ο Παύλος Ζάννας, και στη συνέχεια, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ), ιδρυτικό μέλος του οποίου υπήρξε ο ίδιος. Από το 2004, διδάσκει Φιλοσοφία και Αισθητική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Παράλληλα με την ολοκλήρωση της μεταφραστικής εργασίας του Παύλου Ζάννα, επιμελήθηκε την πρώτη ελληνική έκδοση του μυθιστορήματος του Προυστ.


O Παύλος Ζάννας (1929-1989) σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Γενεύη. Η πολυσχιδής προσωπικότητά του σφράγισε με την παρουσία της την πολιτιστική ζωή του τόπου μας, ιδιαίτερα στα πεδία της κινηματογραφικής τέχνης, των γραμμάτων και της λογοτεχνικής μετάφρασης. Πολιτικός κρατούμενος την περίοδο της δικτατορίας, ξεκίνησε στις Φυλακές της Αίγινας τη μετάφραση του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, μετάφραση που παρέμεινε ημιτελής λόγω του απρόσμενου θανάτου του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου