Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Μοντέρνα Γυναίκα της EDITH SÖDERGRAN (1892 – 1923) Απόδοση: Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη








Μοντέρνα Γυναίκα

της EDITH SÖDERGRAN (1892 – 1923)
Απόδοση: Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη





Δεν είμαι γυναίκα. Ουδέτερο είμαι.

Είμαι ένα παιδί, ένα αγόρι και μια τολμηρή απόφαση,

είμαι μια γελαστή αχτίδα ενός ήλιου σκαρλατίνα ...

Είμαι ένα δίχτυ για όλα τ' αδηφάγα ψάρια,

είμαι ένα δοχείο για την τιμή των γυναικών όλων,

είμαι ένα βήμα προς την ατυχία και την τυχαιότητα,

είμαι ένα άλμα προς τον εαυτό και την ελευθερία ...

Είμαι του αίματος ψίθυρος στο αυτί του άνδρα,

είμαι της ψυχής ρίγος, ο πόθος και η άρνηση της σάρκας ,

είμαι μια επιγραφή εισόδου στον νέο παράδεισο.

Είμαι μια φλόγα, τολμηρή και σ' αναζήτηση,

είμαι νερό, βαθύ μα παγωμένο μέχρι τα γόνατα,

είμαι φωτιά και νερό σ' έντιμη σχέση με όρους ελεύθερους ...



Έντιθ Σέντεργκραν*, Ποιήματα, 1916

Απόδοση: Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη**
("Η γυναίκα της βροχής", πίνακας της Σβετλάνα Τέλετς)



*Edith Södergran (1892 - 1923)
Η Edith Södergran (1892-1923) ήταν η πρώτη Φινλανδο-σουηδή μοντερνίστρια. Κατά τη διάρκεια της ζωής της δεν είχε μεγάλη αναγνώριση. Θεωρείται πλέον από τους μεγαλύτερους ποιητές της Φινλανδίας. Αρχικά είχε επηρεαστεί από το γαλλικό συμβολισμό, από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό και το ρωσικό φουτουρισμό. Τις επιρροές αυτές τις αξιοποίησε με δημιουργικό τρόπο στη δική της ποίηση. Ο ελεύθερος ρυθμός της, οι δυνατές και προκλητικές εικόνες της πυροδοτημένες από τη νιτσεϊκή αυτογνωσία της, καθώς και την πεποίθηση και στόχευση στο μήνυμα ήταν νέα και εντυπωσιακά στοιχεία για το φινλανδικό κοινό. Χωρίς εξαίρεση σχεδόν αντιμετωπίσθηκε με παρεξηγήσεις, ακόμη και με γελοιοποίηση. Η συλλογή Ποιήματα (1916) ήταν η πρώτη της. Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων οι: Βωμός Rose (1919) και Η χώρα που δεν είναι (1925).
Ήταν πάντα σωματικά αδύναμη και ασθενική. Πέθανε νεαρή μόλις άρχισε να αποκτά κάποιους ακόλουθους. Μεταξύ των πιο σημαντικών μπορούν να αναφερθούν οι: Ο Elmer Diktonius (1896—1961), ο Gunnar Björling (1887—1960) και ο Rabbe Enckell (1903—74).

Βιογραφία: www.runeberg.org

**Η Δέσποινα Καϊτατζή Χουλιούμη κλινικός ψυχολόγος –ψυχοθεραπεύτρια, (MSc) της Σχολής Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ουψάλα Σουηδίας, όπου έζησε και εργάστηκε στην Ανοιχτή Μονάδα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ουψάλα, είναι μέλος της Εταιρίας η Συντροφιά της Karin Boye (Karin Boye Sällskapet) και μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ).  Το «Λιγοστεύουν οι λέξεις», 2017, εκδ. Μελάνι είναι το τέταρτο ποιητικό της βιβλίο. Έχει εκδώσει επίσης τις ποιητικές συλλογές “Διαδρομές” 2015, εκδ. Γαβριηλίδης, “Συναισθηματικό αλφαβητάρι”, 2009, εκδ. UNIVERSITY STUDIO PRESS , “Ο Δρόμος”, 2006, εκδ. Δήμου Σερρών. Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά και περιέχονται σε ποιητικές ανθολογίες, όπως και μεταφράσεις της από τα σουηδικά.  Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα  ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά και βουλγαρικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου