Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Σε νέα έκδοση από το Μεταίχμιο μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μάκη Τσίτα "Μάρτυς μου ο Θεός"

Νέες κυκλοφορίες

Σε νέα έκδοση από το Μεταίχμιο μόλις κυκλοφόρησε 
το βιβλίο του Μάκη Τσίτα 
"Μάρτυς μου ο Θεός"

Μια διαφορετική θεώρηση της μυθοπλασίας μας προτείνει εδώ ο Μάκης Τσίτας. Τα γεγονότα θα συναρμολογηθούν μέσω της ρέουσας σκέψης του ήρωα, και μόνον έτσι θεωρούμενα στο σύνολό τους θα συναποτελέσουν την ιστορία. Εδώ, άλλωστε, η οπτική γωνία ανήκει αποκλειστικά στον ήρωα, αφού ο συγγραφέας παραχωρεί τη θέαση του ‘παντογνώστη αφηγητή’ στον συμπαθή Χρυσοβαλάντη. Αυτός με το δίκιο του να τον πνίγει, με την αρωγή της μαρτυρίας του Θεού («μάρτυς μου ο Θεός») θα μας καθοδηγήσει στα παθήματά του. Με την αφέλεια του ανθρώπου που αντιλαμβάνεται οπωσδήποτε τα σφάλματά του.
Είναι στ’ αλήθεια ο Χρυσοβαλάντης υπεύθυνος για όσα κακορίζικα του συμβαίνουν ή μήπως το κοινωνικό σκηνικό, μέσα στο οποίο ζει, καθόρισε και τη στάση του αλλά και την αντίδραση της μετρημένης οπωσδήποτε ευφυΐας του; Γιατί, ο συγγραφέας  κατάφερε σκόπιμα να μας παραπλανήσει αρκετά καθοδηγώντας σε πρώτο πλάνο τη σκέψη μας στα βήματα του ήρωα και στον λόγο-ποταμό που εκστομίζει, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο να φανεί  μια πάσχουσα κοινωνία που αναμένει να στρέψουμε σ’ αυτήν την προσοχή μας.
Το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο  Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature). Επίσης τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει μεταφραστεί σε 12 ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ έχει μεταφερθεί και στο θέατρο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου