Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Το ιστολόγιο (blog) Με ανοιχτά βιβλία προτείνει Το βιβλίο της εβδομάδας Στο Λονδίνο Ελεάννα Βλαστού εκδόσεις Πόλις


Το ιστολόγιο (blog) Με ανοιχτά βιβλία

προτείνει

Το βιβλίο της εβδομάδας

Στο Λονδίνο

Ελεάννα Βλαστού

εκδόσεις Πόλις




Όλα θα έμοιαζαν διαφορετικά εάν είχε ήλιο

Η Ελεάννα Βλαστού γράφει ένα βιβλίο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ημερολόγιο, αν είχε τις καταγραφές της καθημερινότητας. Απέχει, όμως, και στο ύφος και στην ουσία, από κάτι παρόμοιο. Ζώντας από κοντά το Λονδίνο και τους ανθρώπους του κρατά στο χαρτί τις σκέψεις της όχι για τη ζωή της εκεί (αυτή φαίνεται έμμεσα) αλλά για την πόλη και τους Άγγλους, κι έτσι μας δίνει μια πρωτότυπη τοιχογραφία, εθνογραφικού στην ουσία χαρακτήρα, για την καθημερινότητά τους, τον ιδιόμορφο τρόπο σκέψης τους, την ψευδαίσθησή τους να λειτουργούν ως πολίτες μιας αυτοκρατορίας που μόνο γι’ αυτούς ακόμη υφίσταται.  
Πόσο επηρεάζει ο καιρός τους κατοίκους αυτής της πόλης, όχι μόνον ως συνθήκη διαβίωσης αλλά ως θέμα συζήτησης – κάποτε ανούσιας και κάποτε εξαιρετικά σημαντικής; Τι τους κρατά πειθαρχικά σε μια ουρά, ακόμη κι όταν αυτή δεν είναι απαραίτητη; Πώς κατορθώνουν να διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους αναλλοίωτα, ενώ όλος ο κόσμος γύρω τους αλλάζει; Πόση αξία, αλήθεια, αποκτά η έννοια της «ιδιωτικότητας» (privacy) για τον μέσο Άγγλο; Πώς αντιλαμβάνονται το Brexit; - σαν μια εθνική τους ανάγκη, στενά δεμένη με την έννοια της υπερηφάνειας; Πώς συνδέεται η «κοινή λογική», την οποία αδιάλειπτα υπηρετούν, με την ιδέα μιας εσαεί ισχυρής (κι ας μην είναι) αυτοκρατορίας; Η συγγραφέας θα προτείνει την απλή αλήθεια:
Οι Άγγλοι πρέπει να ξαναορίσουν τον εαυτό τους. μια ειλικρινής ενδοσκόπηση, που ποτέ δεν χρειάστηκε να γίνει, τώρα είναι απαραίτητη· πρέπει να τοποθετήσουν στο συρτάρι την όμορφη, αλλά παλαιά φωτογραφία τους.
Η στάση τους απέναντι στους μετανάστες; Ναι, η Αγγλία είναι μια προηγμένη από πολλές απόψεις κοινωνία, και η ανεκτικότητα έχει πλέον προστεθεί στα εθνικά τους χαρακτηριστικά. Ωστόσο η καθημερινότητα, που αποκαλύπτει τι υπάρχει κάτω από μια επιφανειακή αγαστή συνύπαρξη, λέει άλλα:
Ελάτε στην Αγγλία, υπάρχει αρμονία παρ’ όλες τις προκαταλήψεις και την υποκρισία. Οι μετανάστες; Είναι ευπρόσδεκτοι(!) αρκεί να είναι λευκοί, συμπαθητικοί, με PhD και μοναδική φιλοδοξία να φροντίζουν δύσθυμους ηλικιωμένους στο όμορφο Λίβερπουλ.
Αυτά και άλλα πολλά για το Λονδίνο και τους Άγγλους στο βιβλίο της Ελεάννας Βλαστού. Διαβάζοντας σκέφτεσαι πόσο αλλιώτικα θα ήταν τα πράγματα αν η Αγγλία δεν ήταν νησί (προστατευμένο με φυσικό τρόπο από όλους τους άλλους) και αν ο καιρός ήταν διαφορετικός. Μόνο που η γεωγραφική θέση και οι καιρικές συνθήκες είθισται να επηρεάζουν τους λαούς στο μέτρο που αυτοί υποτάσσονται σε όσα αυτοί οι δύο παράγοντες επιτάσσουν. Οι Άγγλοι ανέκαθεν ήταν συντηρητικοί στη νοοτροπία· έτσι εύκολα πάντοτε δικαιολογούσαν το ιδιόμορφο θυμικό τους από τις έξωθεν συνθήκες.

Διώνη Δημητριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου