Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Φρουτοπία (αφήγημα-απόσπασμα) της Βάντας Παπαϊωάννου-Βουτσά μαζί με μια φωτογραφία της Σοφίας Καραγιάννη



 Φρουτοπία

(αφήγημα-απόσπασμα)

της Βάντας Παπαϊωάννου-Βουτσά

μαζί με μια φωτογραφία της Σοφίας Καραγιάννη





Καρπούζια  στοιβαγμένα πυραμίδα κάτω από τους πέντε σκονισμένους ευκαλύπτους της γωνίας. Βόλευε η θέση. Τρεις ευκάλυπτοι ανατολικά, δυο νότια και μέσα στην ορθή γωνία η καρπουζοπυραμίδα. Βάση πλευράς είκοσι επί είκοσι καρπούζια κι ύστερα στένευε προς τα πάνω. Τα χτυπούσε ο ήλιος καμπόσο γέρνοντας για τη δύση του. Καταμεσήμερο πέντε έξι ξυπολυταρίες στην κορυφή ρουφούσαν φασαριατζίδικα τον βραστό χυμό από σπασμένα κομμάτια καρπουζιού δυο τρεις, με ένα μπηγμένο μακαρόνι Νο 4 ο άλλος. Χόρταιναν, γλυκαίνονταν,  ξεδιψούσαν.
Τα αργίτικα πεπόνια άλλης δομής. Χύμα στην καρότσα του σκονισμένου ντάτσουν στον ίδιο χώρο της ευκαλυπτογειτονιάς. Δεν αγόραζε ποτέ καρπούζι από εκείνο τον σωρό τον σκονισμένο, χιλιοπατημένο και γιατί όχι και άπειρες φορές κατουρημένο. Τόσες ώρες εκεί πάνω η ξυπόλυτη ιδιοκτησία φάε, ρούφα.


Βάντα Παπαϊωάννου-Βουτσά

 
Η Βάντα Παπαϊωάννου-­Βουτσά γεννήθηκε το 1947 στο Λαύριο Αττικής από γονείς πρόσφυγες (Πέραμος, Κυζικηνής χερσονήσου­ Κερτς Κριμαίας). Σπούδασε Ιστορία­ και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια στον νομό Ροδόπης. Παράλληλα αρθρογραφούσε περιστασιακά σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, επιμελήθηκε εκδόσεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας­ Θράκης, έγραψε Τουριστικό Οδηγό για τον Δήμο Μαρώνειας και άλλα τουριστικά φυλλάδια. Πήρε, επίσης, μέρος στη συλλογική έκδοση της Ένωσης Φιλολόγων νομού Ροδόπης "Η ξένη Λογοτεχνία στη Β/θμια Εκπαίδευση".
Το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της "... μύριζε γαζία" (εκδόσεις Διάνυσμα), με βιωματικά αφηγήματα, ενώ η νουβέλα "Τα λουμινάκια" (εκδόσεις ΑΩ), είναι το δεύτερο βιβλίο της.

1 σχόλιο: