Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Η ποιήτρια Βίκυ Δερμάνη για τον "Ευτυχισμένο Σίσυφο" της Διώνης Δημητριάδου ΑΩ εκδόσεις


Η ποιήτρια Βίκυ Δερμάνη 
για τον "Ευτυχισμένο Σίσυφο"
 της Διώνης Δημητριάδου
ΑΩ εκδόσεις

Η Διώνη Δημητριάδου, με την τόλμη και την εκφραστική δύναμη της γραφής της, στον «ευτυχισμένο Σίσυφο», στρέφει με θάλπος το βλέμμα στον άνθρωπο, αφηγείται μικρές ποιητικές ιστορίες του κόσμου των ζωντανών και των νεκρών, του κόσμου του σήμερα και του κόσμου των αναμνήσεων. Πέφτει και σηκώνεται ξανά και ξανά σε αυτόν τον «κόσμο τον μικρό, τον μέγα», αποκαλύπτοντας τον πόνο, ταυτόχρονα όμως την ομορφιά και τη χαρά του αιωνίου αγώνα, μιλάει για την άοκνη προσπάθεια του ανθρώπου να κουβαλάει τον «βράχο» του, το βαρύ του φορτίο που με πολύ κόπο και συνεχή προσπάθεια σπρώχνει προς την κορυφή σε μία διαρκή και επίπονη εξελικτική πορεία.

Ο «ευτυχισμένος Σίσυφος» είναι μια ποιητική σύνθεση με ακρίβεια ανατομικού φακού στην ατομική, αλλά και στην ανθρώπινη περιπέτεια.
Η Διώνη Δημητριάδου διαμορφώνει τη Σισύφεια ιστορία της ζωής και του ανθρώπου σύμφωνα με την οπτική της, ενώνει ποίηση και φιλοσοφική σκέψη, σκάβει στη ρίζα των πραγμάτων, κρατά το μυαλό της κοφτερό, την ψυχή της τρυφερή και την καρδιά της γεμάτη αγάπη. Αυτό σημαίνει να είσαι άνθρωπος, αυτό σημαίνει να είσαι ποιητής.
Βίκυ Δερμάνη

1 σχόλιο: