Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Hugo Horiot Ο αυτοκράτορας είμαι εγώ (ένα παιδί με αυτισμό αφηγείται) εκδόσεις Στίξις






Hugo Horiot

Ο αυτοκράτορας είμαι εγώ

(ένα παιδί με αυτισμό αφηγείται)

μετάφραση: Ειρήνη Κωστούλα-Αργυρού
επίμετρο:  Françoise Lefèvre

εκδόσεις Στίξις




Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, όπου ο συγγραφέας, ως παιδί με σύνδρομο Άσπεργκερ, μας ταξιδεύει στην παιδική του ηλικία, από τα τέσσερα μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια. Σ’ αυτό το ταξίδι μοιράζεται μαζί μας όσα βιώνει ένα αυτιστικό παιδί, όντας διαφορετικό, τις αγωνίες, τις εμμονές, τους φόβους, την άρνησή του να μιλήσει, την επιθυμία του να γίνει κάποιος άλλος. Μας αποκαλύπτει πώς έβλεπε τον παράλογο κόσμο μας και τον ανελέητο αγώνα του ενάντια στον εαυτό του και τους άλλους. Ένα συναρπαστικό αφήγημα, τρυφερό αλλά και σκληρό με μοναδική λογοτεχνική δεινότητα.

Από το οπισθόφυλλο:
 «Είναι μια ιστορία για τη διαφορετικότητα, για τον αποκλεισμό. Ένα βιβλίο στο οποίο πολλοί άνθρωποι θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους. Ο αυτισμός δεν φαίνεται, δεν κατονομάζεται, αλλά είναι παρών».
Hugo Horiot

Ένα μάθημα ζωής… O Hugo Horiot φρόντισε να μην υπάρχουν οι όροι αυτισμός και αυτιστικός στην αφήγησή του, έτσι ώστε όποιος έχει νιώσει όπως εκείνος το μαρτύριο του να μη συμβαδίζεις με τις κοινωνικές νόρμες, όποιος είναι προικισμένος με μια ακραία ευαισθησία που τον καθιστά ευάλωτο ή που εξεγείρεται για την πορεία του κόσμου, θα ακούσει την ηχώ της απελπισίας του μέσα σε τούτο το βιβλίο, που δεν είναι τόσο μια μαρτυρία όσο η ιστορία ενός ανελέητου και δυναμικού αγώνα.

Ο Hugo Horiot, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και λέκτορας, γεννήθηκε το 1982, ζει στο Παρίσι και έχει διαγνωστεί με αυτισμό. Το 2013, το αυτοβιογραφικό αφήγημά του, Ο Αυτοκράτορας είμαι εγώ (L' Iconoclaste) έγινε best-seller, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Prix Paroles de patients (2013). Στο θέατρο υποδύεται τον εαυτό του. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου Το σημειωματάριο ενός απατεώνα, (L' Iconoclaste, 2016). Πρόσφατα εξέδωσε το δοκίμιο Autisme, j’accuse!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου