Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Το ιστολόγιο (blog) Με ανοιχτά βιβλία προτείνει το βιβλίο της εβδομάδας Αίμα Μηχανή του Γιώργου Λαμπράκου εκδόσεις Γαβριηλίδη


Το ιστολόγιο (blog) Με ανοιχτά βιβλία

προτείνει το βιβλίο της εβδομάδας

Αίμα Μηχανή

του Γιώργου Λαμπράκου

εκδόσεις Γαβριηλίδη



Ένα παιχνίδι με τις λέξεις αλλά και με τις εποχές επιχειρεί ο Γιώργος Λαμπράκος (γνωστός για τη μεταφραστική του δεινότητα σε Thomas Mann, Joseph Conrad, D.H. Lawrence, Charles Bukowski κ.α.) στο πρώτο του (φουτουριστικό) μυθιστόρημα «Αίμα Μηχανή». Η αναμέτρησή του με τη μεγάλη αφήγηση αποβαίνει ενδιαφέρουσα, καθώς μας μεταφέρει σε μια μελλοντική εποχή, όπου η Μηχανή έχει κυριαρχήσει αλλοιώνοντας τα δεδομένα της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και της κοινωνίας μέσα στην οποία διαβιώνουν τα όντα χωρισμένα σε προνομιούχους ανώτερους Μηχανθρώπους και σε κατώτερους και άπορους εντελώς Αμήχανους. Οι άνθρωποι-μηχανές απέναντι σε όσους με το στερητικό Α καμία πρόσβαση δεν μπορούν να έχουν στην παντοδυναμία της μηχανής. Η ιεραρχημένη δομή της κοινωνίας αυτής εύστοχα υπογραμμίζει τον εξουσιαστικό μηχανισμό: Η Αδελφοσύνη, η Μηχανή, οι Μηχανοδηγοί, οι Μηχανικοί, οι Μηχάνθρωποι και στο περιθώριο οι Αμήχανοι. Η ιστορία του στηριγμένη στο αρχετυπικό μοντέλο του δίπολου Έρωτας-Εκδίκηση θα θυμίσει σε αρκετά σημεία της μια αρχαία τραγωδία, κυρίως εκεί που οι οικογενειακοί δεσμοί θα διαταραχθούν (Ορέστης-Ηλέκτρα-εκδίκηση) και οι αποκαλύψεις  θα μεταβάλουν τους ήρωες σε τραγικούς εν τη αγνοία τους. Το βιβλίο δεν στερείται το χιουμοριστικό υπόκωφο στοιχείο, που υπενθυμίζει ότι η τραγική και η κωμική πλευρά της ζωής κατ’ ουσίαν αλληλοσυμπληρώνονται παρέχοντας η μία στην άλλη τη δικαιολογία της. Το βιβλίο απαιτεί από τον αναγνώστη τη συμμετοχή στο συγγραφικό παιχνίδι με τους συμβολισμούς και τις διαχρονικές συνδέσεις. Ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο Ρεστ, μελετά το έργο του Samuel Butler, ο οποίος θέλοντας να διακωμωδήσει τη βικτοριανή κοινωνία έγραψε το 1872 το μυθιστόρημα Erewhon: or, Over the Range, παραποιώντας σκόπιμα τη λέξη nowhere, μια πρώιμη ουτοπιστική θέα στον κόσμο. Μια ματιά στα μελλούμενα είναι και το βιβλίο του Λαμπράκου. Ανοικτή ανάγνωση για όποιον μέσα σε ένα βιβλίο, πέρα από την απόλαυση, αναζητά και τον προβληματισμό.

Απόσπασμα του βιβλίου:
«Πιστεύω πολύ στη σοφία του Μπάτλερ. Μ’ έχει κάνει να δω κάποια πράγματα αλλιώς. Θέλω να σου διαβάσω». Ο Ρεστ έγραψε κάτι στην υπηρεσία διαδικτυακής αναζήτησης της επιτραπέζιας οθόνης κι αμέσως εμφανίστηκε ένα απόσπασμα του Μπάτλερ. «Στο διαβάζω: Η αναζήτηση της γνώσης δεν γίνεται ποτέ αν είναι κάτι άλλο από ένα άλμα στο σκοτάδι, και ένα άλμα στο σκοτάδι είναι κάτι πολύ ενοχλητικό. Έχω σκεφτεί κάποιες φορές πως αν η ανθρώπινη φυλή χάσει την υπεροχή της, αυτό δεν θα έχει συμβεί εξαιτίας μιας πανώλης, ενός λιμού ή ενός κατακλυσμού, αλλά όταν θα έχει μολυνθεί από το μικρόβιο, τρόπον τινά, της γνώσης, το οποίο θα εισέλθει στο σύστημά της και θα αναπτυχθεί εκεί ώσπου να μας εξαλείψει όλους».

Διώνη Δημητριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου